Menu

Microsoft Extended Security Updates binnenkort beschikbaar voor het MKB

Microsoft SQL Server 2012 heeft op 12 juli 2023 het einde van de verlengde ondersteuning bereikt en Windows Server 2012 / 2012 R2 zal dat op 10 oktober 2023 bereiken. Na het bereiken dan van de einddatum voor verlengde ondersteuning brengt Microsoft geen beveiligingsupdates meer uit voor betreffende producten. Organisaties die deze software dan nog blijven gebruiken zijn kwetsbaar en lopen een verhoogd risico op cyberaanvallen en dergelijke.

Migreren naar Azure
Natuurlijk, migreren naar Microsoft Azure is soms een optie. Binnen Azure stelt Microsoft kosteloos beveiligingsupdates beschikbaar tot drie jaar na de datum van het einde van de verlengde ondersteuning. Maar niet alle oude software kan naar Azure gemigreerd worden. Wat zijn andere opties?

Upgrade
Dat is waar. Upgraden naar de laatste versie van de software (SQL Server 2022 en Windows Server 2022) is soms een optie. Deze software heeft nog zo’n negen jaar ondersteuning beschikbaar (de standaard Microsoft levenscyclus voor lokaal geïnstalleerde software bedraagt 10 jaar na algemene beschikbaarheid). Maar ook hier geldt, upgrade is niet altijd een optie voor oude software.

Extended Security Updates
Voor die organisaties die op de oude, niet langer ondersteunde software moet blijven, heeft Microsoft Extended Security Updates (ESU) beschikbaar, tot drie naar na het einde van de verlengde ondersteuning. Klanten moeten alle jaren kopen. Dat betekent dat wanneer klanten in het tweede jaar na einde van de verlengde ondersteuning willen starten, zij verplicht ook het eerste jaar aan moeten schaffen. Starten in jaar drie, betekent jaar een en twee ook kopen.
Deze ESU zijn beschikbaar voor klanten met een Enterprise Agreement en een Enterprise Enrollment (EA), een Subscription Enrollment (ESA), een Server and Cloud Enrollment (SCE) of een Enrollment for Education Solutions (EES). Daarmee zijn deze ESU niet beschikbaar voor het MKB, omdat deze type contracten een minimaal aantal af te nemen licenties kennen, voor 500 PCs of 500 gebruikers.

Nieuw, ESU via PAYG nu voor het MKB
Vanaf September 2023 biedt Microsoft Extended Security Updates voor Windows Server 2012 / 2012R2 en SQL Server 2012 aan als een maandelijks abonnement via een Pay-as-you-Go optie. Klanten moeten hun van toepassing zijnde servers binnen Azure Arc opnemen en moeten een Azure abonnement hebben voor de verrekening (dit kan een Azure abonnement zijn via een Cloud Solution Provider (CSP) Partner).
Met deze nieuwe optie, komen de Extended Security Updates eindelijk binnen het bereik van MKB klanten. Voor wat betreft prijs, reken op 75% van de licentieprijs per jaar, gedeeld door 12. Dit is een grove indicatie van de maandelijkse prijs. De precieze prijs komt in september op de Azure website beschikbaar.

Meer informatie
Wilt u meer informatie over Azure licenties en abonnementen, of de Extended Security Updates voor Windows Server en SQL Server? Neem dan contact op met een van onze ervaren licentieadviseurs om u te helpen.

Aanmelden nieuwsbrief
U moet javascript aan hebben staan om dit formulier te kunnen versturen.