Menu

Update: Ingetrokken - Microsoft stopt met MPN interne gebruiksrechten

Microsoft heeft op 12 juli 2019 op haar Microsoft Partner Netwerk website bekend gemaakt dat de geplande wijzigingen voor MPN Interne Gebruiksrechten (Internal Use Rights, IUR) worden ingetrokken. Lees het hele bericht hier.

Dit neemt niet weg dat wijzigingen in gebruiksrechten continu plaatsvinden. SAM4Partners is daarmee nog altijd een goed idee om wijzigingen op tijd te (laten) verwerken en op die manier compliant te blijven.

////

Met hun betaalde Microsoft partnerschap ontvangen partners een aantal voordelen. Een van die voordelen zijn softwarelicenties en cloud abonnementen voor de interne bedrijfsvoering. Recent heeft Microsoft aangekondigd deze interne gebruiksrechten te beëindigen. Vanaf 1 juli 2020 mogen de licenties en cloud abonnementen alleen nog gebruikt worden voor het ontwikkelen van producten en diensten (zogenaamde ‘business development’). Is dat een logische stap? En wat zijn de gevolgen?

Officiële aankondiging
De officiële aankondiging deed Microsoft op 5 juli 2019 op haar Microsoft Partner Netwerk (MPN) website:
Effective July 1, 2020, we will retire the internal use rights (IUR) association with the product licenses partners receive in the Microsoft Action Pack and included with a competency. Product license use rights will be updated to be used for business development scenarios such as demonstration purposes, solution/services development purposes, and internal training.

Is het logisch?
Eigenlijk wel. ‘Vroeger’ toen partners nog op eigen apparatuur software installeerden en gebruikten kostte het uitgeven van licenties Microsoft niets. Maar met cloud diensten heeft elk uitgegeven abonnement een kostprijs; de prijs van het Microsoft datacenter. Met wereldwijd honderdduizenden Microsoft partners heeft dit grote invloed op de winst.
Maar er is meer. Microsoft stimuleert klanten en partners om naar de cloud over te stappen, een reis die nog gaande is. Het tonen van de voordelen van de cloud, het ontwikkelen van een cloud computing dienst of oplossing en het trainen van (interne) medewerkers blijft mogelijk en Microsoft stelt daarvoor in de toekomst de technologie beschikbaar aan haar partners.

Het nadeel
Naast de logische stap is er tegelijk een nadeel. Microsoft partners gebruiken altijd de nieuwste technologie in de laatste versies, volledig gratis. Het zelf gebruiken van dat wat je klanten aanbiedt is altijd goed voor het enthousiasme en de kennis. Partners gebruiken meer technologie dan zij normaal zouden doen, omdat het gratis ter beschikking is.
Nu moeten partners gaan betalen voor de technologie binnen hun eigen bedrijfsvoering. Het zou zomaar kunnen dat partners niet langer up-to-date blijven en minder van het ‘glimmende spul’ gaan gebruiken dan zij nu doen. Welke invloed dat heeft op het enthousiasme naar de klanten zal de toekomst uitwijzen.

Het gevolg
Microsoft staat er om bekend dat zij haar eigen partners van tijd tot tijd controleert (audit). Met de komende wijzigingen kan dit zomaar meer gebeuren omdat de voorwaarden voor het gebruik van de technologie strenger wordt. Voor partners is het daarom belangrijk om een gedegen inzicht te hebben in de technologie die zij gebruiken (‘discovery and inventory’). Zij moeten registraties bijhouden van het toewijzen van interne gebruiksrechten voor softwarelicenties en cloud abonnementen. Verder moeten zij goed nadenken over het op een slimme en kostenefficiënte wijze verkrijgen van benodigde extra gebruiksrechten.

SAM4Partners
Om Microsoft partners te helpen compliant te worden en blijven en om hen te helpen het meeste uit hun partnerschap te halen heeft Quexcel het SAM4Partners programma geïntroduceerd. Wij zetten graag onze ‘Power of Knowledge’, onze ervaring met het Microsoft partnerschap, diepgaande kennis van de IT branche en kennis over uw klanten in om u verder te helpen. Meer informatie vindt u op onze SAM4Partners pagina.
Wilt u meer weten over de komende wijzigingen en welke invloed dat heeft op uw bedrijfsvoering? Neem dan contact met ons op.

Aanmelden nieuwsbrief
U moet javascript aan hebben staan om dit formulier te kunnen versturen.