Nieuw in het assortiment: Azure SQL Edge

Het gebeurt niet vaak, een compleet nieuwe editie binnen een serie van een Microsoft product. Maar nu is er een: Azure SQL Edge, een nieuwe editie van Microsoft SQL Server, bedoeld om binnen Internet of Things oplossingen te gebruiken. Dit is wat u moet weten.

Leestijd: 3 minuten

Beperkt met extra’s
Azure SQL Edge is een beperkte uitvoering van SQL Server met minder functionaliteit om het product ‘lichter’ te maken. Aan de andere kant zien we ingebouwde nieuwe extra’s, zoals kunstmatige intelligentie binnen de database en data streaming mogelijkheden. Dit maakt Azure SQL Server Edge editie een prima oplossing voor Internet of Things toepassingen. Met meer lokale verwerkingscapaciteit en analyse hoeft er minder data over (bedrijfs)netwerken getransporteerd te worden. Dat past perfect in de visie van Microsoft voor ‘het internet der dingen’, waar steeds meer data aan de rand (op de grens van) netwerken verwerkt zal worden.

Keuzevrijheid
Als klant kunt u kiezen voor Windows of Linux als gast besturingssysteem. U kunt ook kiezen voor Kubernetes om de apparaat-infrastructuur samen te stellen, gebaseerd op ARM of X64 (Intel). Afhankelijk van uw scenario voor het verwerken van data kunt u kiezen voor een verbonden, semi-verbonden – batch – of offline gebruik van SQL Server Edge.

Nieuwe prijsmethode
Daar waar u voor klassieke SQL Server technologie licenties afneemt per Core of in Server + Client Access Licentie model, is de nieuwe SQL Server Edge beschikbaar als een licentie per apparaat (‘per device’). Met een prijs van € 51 per (virtueel) apparaat per jaar dat Azure SQL Edge draait is het redelijk voordelig voor de mogelijkheden die u krijgt. Echter .. dit is wel een prijs wanneer u voor drie jaar gereserveerde capaciteit afneemt. In het ‘betaal per gebruik’ model is het duurder.

Licentieprogramma
Wanneer we kijken naar het licentieprogramma voor Azure SQL Edge zien we naast het direct afnemen bij Microsoft en het door een partner beheerde Cloud Solution Provider programma alleen de Enterprise Agreement als alternatief. Dat betekent dat MKB bedrijven en educatieve instellingen het CSP programma moeten kiezen om licenties voor Azure SQL Edge af te nemen (indien niet direct bij Microsoft).

Meer informatie
Licenties voor SQL Servers is onderdeel van onze licentietrainingen. Wilt u meer leren over Azure SQL Edge, neem dan contact op met een van onze licentie-experts.