Menu

Nog maar vijf maanden: einde verlengde ondersteuning voor Windows 7

Op 14 januari 2020 stopt Microsoft de verlengde ondersteuning voor Windows 7. Dat betekent dat Microsoft vanaf die datum geen software reparaties en veiligheidsupdates meer uitbrengt voor Windows 7. Wat kunt u doen nu de resterende tijd beperkt is?

Het risico
Organisaties die kritische software, zoals een besturingssysteem, blijven gebruiken nadat de ondersteuning door de fabrikant is beëindigd lopen een groot risico. Deze organisaties lopen een verhoogd veiligheidsrisico, maar krijgen tegelijk compliance risico’s. Diverse NEN en ISO standaarden, als ook de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG), vereisen het gebruik van software met ondersteuning om compliant te zijn. En nu applicaties en cloud diensten steeds verder moderniseren, lopen die organisaties op termijn tegen technische incompatibiliteit aan wanneer zij nog oude besturingssystemen blijven gebruiken.

Upgrade
De meest voor de hand liggende oplossing om de risico’s te vermijden is het uitvoeren van een upgrade voor desktops en laptops die nog Windows 7 Professional of Enterprise gebruiken. Er zijn grofweg drie manieren waarop organisaties dat kunnen doen.
De eerste is om een abonnement te nemen op Windows 10 Enterprise binnen het Cloud Solution Provider programma. Diegene die deze weg kiezen krijgen van Microsoft gratis een upgrade naar Windows 10 Professional voor de onderliggende machine. Dus zelfs als organisaties het abonnement weer stopzetten kunnen zij op de computer legaal Windows 10 blijven gebruiken.
De tweede mogelijkheid is om een Windows 10 Professional of Enterprise upgrade aan te schaffen via het Microsoft Volumelicentie programma (zoals Open Value, MPSA of Enterprise Agreement).
De derde optie is om te migreren naar Windows Virtual Desktop op Azure en te stoppen met het gebruik van oude on-premises Windows systemen. Toegegeven, dit is geen upgrade maar een wijziging in de IT strategie. Maar wanneer organisaties kiezen voor Windows Virtual Desktop op Azure hoeven zij zich in elk geval nooit meer zorgen te maken over upgrades.

Verlengde Veiligheidsupdates
Voor die organisaties die niet up tijd naar een hogere versie kunnen is er nog een vierde optie: het kopen van verlengde beveiligingsupdates (Extended Security Updates). Daarmee zet Microsoft het uitbrengen van veiligheidsupdates voort om zo bestaande Windows 7 systemen veilig te houden. Deze ‘Windows 7 ESU’ kan alleen aangeschaft worden via een Microsoft Enterprise Agreement en is daarmee alleen een optie voor grote organisaties. Microsoft biedt de verlengde veiligheidsupdates voor een maximum van drie jaar vanaf de datum van einde verlengde ondersteuning (14 januari 2020) en klanten moet per jaar afnemen en betalen. De optie met verlengde veiligheidsupdates is dus niet meer dan het kopen van tijd.

En Windows Server?
Windows Server 2008 en 2008R2 zullen ook op 14 januari 2020 het einde van de verlengde ondersteuning bereiken. Het risico van het blijven gebruiken van deze besturingssystemen is gelijk aan die bij Windows 7. De oplossing om die risico’s te voorkomen is niet helemaal gelijk. Een kort overzicht:

• Migreer virtuele machines met oude software naar Azure en krijg gratis tot drie jaar lang de verlengde veiligheidsupdates (!)
• Upgrade bestaande servers naar Windows Server 2019 of Windows Server 2016
• Koop verlengde veiligheidsupdates

Wanneer u Windows Servers naar een hogere versie brengt, vergeet dan alstublieft niet om ook uw Client Access licenties (CAL, toegangslicentie) naar een hogere versie te brengen.

Solution Assessment
Wilt u weten wat uw mogelijkheden zijn om virtuele machines naar Azure te migreren? Een Solution Assessment kan helpen antwoord te geven op al uw vragen. Lees ons kennisartikel over de Microsoft Solution Assessments en laat ons u helpen. Neem voor meer informatie daarover, of voor meer informatie over het voorkomen van risico’s rondom het einde van de verlengde ondersteuning voor Windows 7, contact met ons op.

Aanmelden nieuwsbrief
U moet javascript aan hebben staan om dit formulier te kunnen versturen.