Menu

Office 365 Multi-Geo nu binnen bereik van het MKB

Globalisering zorgt ervoor dat ook MKB bedrijven over de hele wereld zaken doen. En met het toenemende gebruik van cloud diensten, heeft u de IT letterlijk om de hoek, toch?

Om eerlijk te zien, niet automatisch. Met de moderne werkplek-oplossingen van Microsoft, zoals Office 365 en Microsoft 365, bevinden zich gebruikers, data en diensten in een zogenaamde ‘tenant’. Deze tenant is de eigen afgeschermde plek van de klant binnen een van Microsofts datacenters, in een geografische regio.

Wat is het probleem?
Als uw bedrijf in Nederland gevestigd is, dan bevindt uw tenant – en daarmee uw gebruikers, uw data en uw diensten – zich binnen een van de Europese datacenters. Wanneer u een kantoor heeft in Azië, Afrika of Australië (om maar bij de A te blijven) dan is er een probleem. De gebruikers op dat kantoor ‘werken’ nog steeds vanuit een van die Europese datacenters. Uw data bevindt zich in het datacenter, wat betekent als een van de medewerkers op afstand een groot bestand opent, dit wel even kan duren. En misschien verbiedt lokale wetgeving wel dat (gevoelige) informatie helemaal niet in andere landen or regio’s opgeslagen mag zijn. Dus wat te doen?

Multi-Geo
De oplossing is om de tenant van de klant te verspreiden over diverse geografische regio’s. Daardoor kunnen medewerkers op satellietkantoren gaan werken vanuit een datacenter bij hun in de buurt. Microsoft biedt dit tegen een paar Euro per gebruiker per maand aan als een extra licentie bovenop Office 365 en Microsoft 365. Officieel is het een Microsoft 365 Multi-Geo Add-on gebruikerslicentie (User Subscription License). En tot nu is deze optie alleen verkrijgbaar voor grote organisaties met een Enterprise Agreement.

Voor het MKB
Maar … vanaf 1 juni 2023 kunnen Microsoft Cloud Solution Providers (CSP partners) deze Microsoft 365 Multi-Geo Add-on USL aan hun klanten aanbieden. Dit betekent dat deze optie nu eindelijk beschikbaar komt voor kleine en middelgrote bedrijven. Het enige waar een klant zich van bewust moet zijn is dat zij minimaal 5% van hun totale aantal gebruikers in satellietregio’s moet hebben (én van een licentie voorzien). Een voorbeeld: wanneer een klant in Rotterdam 75 medewerkers heeft, waarvan er 10 werken vanuit het kantoor in Melbourne, zij dit kunnen doen. Immers 5% van 75 is 4 gebruikers. De klant moet dus 10 van die Add-on licenties bestellen bij hun CSP partner. Wanneer de klant groeit kunnen zij licenties bijbestellen.

Basislicentie
Hier is een overzicht van de basislicenties waar een klant de Multi-Geo Add-on licenties voor kan gebruiken:

  • Microsoft 365 F1, F3, E3 of E5
  • Office 365 F3, E1, E3 of E5
  • Exchange Online Plan 1 of Plan 2
  • SharePoint Online Plan 1 of Plan
  • OneDrive voor Bedrijven Plan 1 of Plan 2

Wanneer u meer wilt weten over de Office 365 Multi-Geo mogelijkheden, neem dan contact op met een van onze licentie-experts.

Aanmelden nieuwsbrief
U moet javascript aan hebben staan om dit formulier te kunnen versturen.