Menu

Einde ondersteuning SQL Server 2008 R2, moet ik mij zorgen maken?

Het eenvoudige antwoord: ja, u moet zich zorgen maken. Maar er is meer wat u wilt weten. Hier staat praktische informatie over wat ‘end of support’ (einde ondersteuning) feitelijk inhoudt. Tegelijk bieden wij u enkele scenario’s waarmee u oude SQL Server installaties kunt ‘fixen’.

Microsoft ondersteuning, hoe werkt dat?
Wanneer Microsoft een product of een nieuwe versie van een product introduceert start de ondersteuningslevenscyclus (support life cycle). Afhankelijk van het product varieert de ondersteuningsperiode van 18 maanden (voorbeeld: sommige Windows 10 edities) tot enkele jaren. Voor SQL Server 2008 en SQL Server 2008 Release 2 (R2) eindigde de regulier ondersteuning 4 tot 6 jaar na de introductie, op 8 juli 2014.
Het einde van de reguliere ondersteuning (mainstream support) betekent dat Microsoft het product niet langer verbetert, alle garantieclaims vervallen en dat Microsoft niet langer suggesties voor verbetering van het product accepteert. Maar …. Veiligheidsupdates en zogenaamde ‘hotfixes’ voor bekende betrouwbaarheidsproblemen blijven beschikbaar tot het vervallen van de verlengde ondersteuning ….

Einde verlengde ondersteuning SQL Server 2008
De verlengde ondersteuning (extended support) voor zowel SQL Server 2008 als SQL Server 2008R2 is op 9 juli 2019, en dat is een kleine zes maanden van ons verwijderd. Na die datum kunnen gebruikers niet langer rekenen op enige veiligheidsupdates, bug fixes en patches om de betrouwbaarheid van het product te garanderen. Met andere woorden: ‘u bent op zichzelf aangewezen’.

Veiligheid
SQL Server is binnen organisaties vaak een belangrijke database oplossing en bevat vaak kritische bedrijfsdata (zoals de informatie uit uw belangrijke bedrijfsapplicaties). Het blijven gebruiken van SQL Server na het verlopen van de ondersteuning is een groot financieel, organisatie- en veiligheidsrisico. Zonder de belangrijke veiligheidsupdates is uw SQL Server 2008 een gewild en eenvoudig doelwit van cybercriminelen.

Upgraden of moderniseren?
U kunt altijd uw huidige SQL Server upgraden naar een nieuwere, hogere versie. Bij voorkeur SQL Server 2016 of hoger. Maar er zijn ook andere manieren. U kunt overwegen om uw SQL Database te migreren naar een Azure beheerde SQL instantie. Daarmee hoeft u zich niet langer zorgen te maken over het up-to-date en veilig houden van uw SQL Server. U laat Microsoft dat werk doen en uw organisatie ‘consumeert’ eenvoudig een Database as a Service.

Natuurlijk zijn er meerdere manieren om uw SQL data omgeving te moderniseren. Wilt u weten welke scenario’s beschikbaar zijn voor uw organisatie? Vraag het de licentie-experts van Quexcel. Wij zijn er om u te helpen.

Aanmelden nieuwsbrief
U moet javascript aan hebben staan om dit formulier te kunnen versturen.