Menu

Nieuw: Azure Services via de Microsoft Customer Agreement

Op 10 januari 2019 kondigde Microsoft aan een nieuwe, uitgebreide mogelijkheid aan waarop klanten Azure diensten kunnen afnemen: de Microsoft Customer Agreement.

De Microsoft Customer Agreement (MCA) is niet gehele nieuw, we kennen deze overeenkomst al sinds 2017 in de Microsoft Store for Business and Education voor verschillende Microsoft cloud diensten. Maar nu voegt Microsoft daar Azure diensten aan toe, per maart 2019.

Microsoft Customer Agreement
De MCA is een contract tussen de klant (gebruiker) en Microsoft en daar komt geen Microsoft partner aan te pas. Facturatie en betaling worden direct door Microsoft afgehandeld en volgens hen stroomlijnt dit de manier waarop klanten zakendoen met Microsoft. De klant kan nog steeds een Microsoft inschakelen voor pre-sales advies en ondersteuning achteraf.
De Microsoft Customer Agreement is een overeenkomst zonder einddatum beschikbaar in de Microsoft Store for Business en geeft voor de klant ook de klant specifieke kortingen en voorwaarden weer.

Gevolgen voor Software Asset Management
Hoewel Microsoft erop gebrand is om de contracten voor Microsoft licenties en cloud eenvoudiger te maken, is de MCA weer een extra type contract dat binnen Software Asset Management opgenomen moet worden. De rechten om de Azure diensten te gebruiken (en andere online diensten via de Microsoft Store for Business) staan alleen weergegeven in de respectievelijke beheerportalen voor clouddiensten. Dat maakt het moeilijker om deze rechten te integreren binnen SAM diensten (hoewel … de Quexcel SAM in a BOX beheerde SAM dienst heeft al een volledige integratie met het Office 365 admin portal, het Azure beheerportaal volgt spoedig).

Goed om te weten
Of de nieuwe MCA goed of slecht nieuws is, dat laten we graag aan u. Maar hier zijn wel enkele zaken waar u rekening mee moet houden.

Geografische beperkingen
Geografische beperkingen zijn van toepassing. De klant mag geen cloud services vanuit de Store for Business gebruiken buiten de geografische regio waar het Microsoft Customer Agreement contract is getekend. Met andere woorden, tekent een klant de overeenkomst in de Verenigde Staten, dan mag de klant de diensten niet in Europa inzetten. Een klant moet een andere, nieuwe MCA aangaan met Microsoft voor die regio, en elke andere geografische regio waar hij diensten wil inzetten. Dit is complex voor SAM. Op dit vlak waren de Enterprise Agreement (EA/EAS) en/of de Server and Cloud Enrollment (SCE) met wereldwijde dekking) de betere optie.

Rapporteren en compliance
In artikel 6 van de overeenkomst staat dat de klant een volledige en accurate administratie moet bijhouden van de producten en diensten die van een licentie zijn voorzien. Daarnaast moet de klant de aankoop, de distributie en het gebruik van die producten en diensten elk kwartaal controleren. Twee keer per jaar moet de klant een overzicht aan Microsoft overhandigen en Microsoft heeft het recht om een controle bij de klant uit te voeren (licentieverificatie). Kortom, Software Asset Management wordt alleen maar belangrijker als gevolg van de strikte voorwaarden in deze overeenkomst.

Geen prijsbescherming
Daar waar andere typen Volumelicentiecontracten prijsbescherming voor een of meerdere jaren bieden, heeft de Microsoft Customer Agreement dat niet. Prijzen zijn gebaseerd op directe Azure web-gebaseerde prijzen en kunnen per maand variëren.

Azure Hybrid Benefits
Tot nu hebben wij nog geen bewijs kunnen vinden dat Azure Hybrid Benefits (korting op Azure diensten gebaseerd op uw in aanmerking komende licenties met actieve Software Assurance voor Windows Server en SQL Server) van toepassing zijn op het nieuwe contract. Klanten die van dit voordeel gebruik willen maken blijven nog even in het ongewis (zodra wij nieuwe informatie over dit onderwerp ontvangen, zullen wij dit artikel bijwerken).

Ander manieren om Azure aan te schaffen
Tegelijk met het introduceren van Azure diensten binnen de MCA, verdwijnt de mogelijkheid om Azure via een ‘Azure only’ Server en Cloud Enrollment aan te schaffen. Azure is ook al verdwenen uit de Microsoft Products and Services overeenkomst (MPSA) en een betrouwbare bron heeft ons laten weten dat de Enterprise Agreement met alleen Azure in de nabije toekomst ook verdwijnt. Wat blijft er dan over?

Klanten met een sterke ‘doe het zelf’ instelling kunnen een Microsoft Customer Agreement voor hun Azure diensten aangaan en aanvullend gebruik maken van (apart betaalde) diensten van een Microsoft partner.
Klanten die de voorkeur geven aan een Microsoft partner om alles rondom Azure voor hen af te handelen en daarvoor graag één factuur voor het abonnement en de diensten ontvangen kunnen beter gebruik maken van het Microsoft Cloud Solution Provider programma via een partner naar keuze.
Tot de dag van vandaag kunnen klanten ook Azure (‘commit’, vooraf inkopen) via het Open License programma aanschaffen. We weten niet zeker of dit in de (nabije) toekomst ook zo zal blijven.

Meer informatie
Wilt u meer weten over het nieuwe commerciële model voor Microsoft licenties, het afnemen van Azure diensten via de Microsoft Customer Agreement of ander licentiezaken? Neem dan contact met ons op. Wij zijn er om u te helpen.

Aanmelden nieuwsbrief
U moet javascript aan hebben staan om dit formulier te kunnen versturen.