Eenvoudige uitrol met Windows Autopilot

Microsoft Windows Autopilot is een cloud gebaseerde dienst voor het uitrollen en beheren van Windows 10 apparaten. Het kan ingezet worden voor eerste installatie en preconfiguratie van nieuwe apparaten zodat die apparaten sneller ingezet kunnen worden en de IT afdeling tegelijk flink tijd bespaart. In dit artikel leggen wij u de werking van Windows Autopilot uit en geven wij u informatie over de licenties en abonnement die u nodig heeft.

Vereenvoudigd management
Windows Autopilot is ontworpen om het beheer tijdens alle fasen van de levenscyclus van Windows 10 apparaten te vereenvoudigen. Zowel voor de eindgebruiker als de IT afdeling. Vanaf de eerste installatie tot en met het uit gebruik nemen van het apparaat aan het einde van de levenscyclus. Met de in de cloud gebaseerde dienst verlaagt Windows Autopilot de algemene kosten voor uitrol, beheer en uit gebruik nemen van apparaten door de hoeveelheid benodigde tijd die IT nodig heeft voor de processen sterk te verlagen. Het onderstaande diagram legt de werking grafisch uit:

Microsoft Windows Autopilot configuration

Ingebruikname
Klanten hebben voor de dienst een Windows Autopilot geautoriseerde partner nodig, zoals Quexcel. De partner verstuurt het Windows 10 apparaat naar de klant of direct naar de eindgebruiker. De partner maakt tegelijk het Windows Autopilot bestand en laadt dit naar de Windows Autopilot Service van de klant. Dit bestand bevat de hardware identificatie van het apparaat en die is nodig om het apparaat later te kunnen herkennen.

Microsoft Partner Center Windows Autopilot

De IT afdeling van de klant maakt profielen (apparaat configuratie) voor diverse groepen of medewerkers, met policies, cloud diensten die geïnstalleerd moeten worden, instellingen en eventueel het wijzigen van de Windows 10 editie (bijvoorbeeld van Professional naar Enterprise) en laadt deze profielen naar de Windows Autopilot dienst. Het enige dat daarna de eindgebruiker nog moet doen is het nieuwe apparaat uitpakken, aan het internet koppelen en de geautomatiseerde uitrol is klaar om te beginnen.

Beheer
Eenmaal in gebruik kan de klant de Windows 10 apparaten beheren met Microsoft Intune, Windows Update for Business, System Center Configuration Manager of vergelijkbare oplossingen. Met Windows Autopilot kan een apparaat snel teruggezet worden naar fabrieksinstellingen of kan een ander profiel aan een apparaat gekoppeld worden voor hergebruik door een andere gebruiker (in/uit dienst). Bij storingen kan op afstand een apparaat teruggezet worden naar de originele configuratie, wat erg handig is voor helpdesk functionarissen.

Licenties voor Windows Autopilot
Microsoft Windows Autopilot is een cloud-dienst, maar niet beschikbaar als afzonderlijk abonnement. Het is onderdeel van Windows Intune en klanten hebben een abonnement nodig op Azure AD Premium. Daarnaast heeft de klant een apparaat nodig met een OEM Windows 10 versie 1703 (sem-annual channel) of hoger. Als klant heeft u een van de onderstaande abonnementen nodig om Windows Autopilot te kunnen gebruiken:

• Microsoft 365 Business
  • Microsoft 365 F1
  • Microsoft 365 E3 of E5
  • Microsoft 365 A1, A3 of A5 (Academic)
  • Enterprise Mobility + Security E3 of E5
  • Azure Active Directory Premium P1 of P2 met Microsoft Intune of Intune voor Educatie

Hoe te beginnen?
Wilt u een vereenvoudigde en kostenbesparende oplossing voor de ingebruikname en het beheer van Windows 10 apparaten? Neem dan contact op met een van de Quexcel consultants voor meer informatie of om direct te starten met de Quexcel Windows Autopilot dienst voor uw bedrijf.

Quexcel is Microsoft Gold competentie-partner Windows and Devices, geautoriseerd Microsoft Surface verkoper en geautoriseerd voor Microsoft Windows Autopilot.