Menu

Audit Defense

Software valt onder auteursrecht wetgeving.

Het niet voldoen aan de gebruiksvoorwaarden van de softwarefabrikant en de bijbehorende inbreuk op het auteursrecht is een misdrijf, met alle bijbehorende vervelende consequenties. Alleen al om die reden is slim om te zorgen dat u de juiste softwarelicenties en cloud abonnementen hebt voor de technologie die u gebruikt. Niet te veel, maar zeker niet te weinig.

Gebruik de juiste ‘juiste’ licenties, niet alleen in aantal maar ook in versie en editie. Dit voorkomt niet alleen hoge boetes, maar – minstens zo belangrijk – voorkomt schade aan uw reputatie en zorgt dat u zich met uw organisatie kunt concentreren op uw business en processen. Zonder zorgen.

Uw voordeel van Quexcel Audit Defense

 • Bespaar tijd en kostbare uren van uw medewerkers
 • Zekerheid dat de verificatie juist wordt uitgevoerd
 • Profiteer van onze diepgaande licentiekennis
 • Ondersteuning bij het verzamelen van bewijsmateriaal en de communicatie
 • Bewezen verlaging van de schikking tot wel 60%

De uitgever van de software, dus de softwarefabrikant, is eigenaar van het intellectueel eigendom. Zij voeren steeds vaker een zogenaamde ‘controle op naleving’ uit. Er zijn vier mogelijkheden waarop een uitgever van software een controle kan uitvoeren. In volgorde van ‘striktheid’:

 • (Tele) controle op naleving
 • (Microsoft) SAM Assessment
 • Audit
 • Business Software Alliance

Voor elk van deze mogelijkheden geldt dat u als klant verplicht bent om deel te nemen en mee te werken. De controle vindt meestal plaats met gebruik van (technische) scripts of software en richt zich op het in kaart brengen van geïnstalleerde software. Daarnaast onderzoeken controleurs contracten en verworven rechten en kijken zij naar financiële en gebruiksgegevens. Aan het einde ontvangt u een licentiebalans or een rapport met uw licentiepositie. Wanneer een tekort of inbreuk op het gebruiksrecht is vastgesteld zal de uitgever van de software dit gebruiken voor een schikking.

Welk type controle op naleving uw organisatie te beurt valt, u wordt druk met deze controle of audit. Er gelden strikte procedures die beschreven staan in uw licentieovereenkomst. Daarnaast heeft u zeker diepgaande licentiekennis nodig om juist te kunnen reageren op de geconstateerde feiten (zijn deze juist of niet?). Het is goed om te weten dat de ervaren adviseurs van Quexcel weten hoe deze verschillende typen controles op naleving worden uitgevoerd. Wij kennen de valkuilen, kennen de licentieregels en kennen de geldende wetgeving. Daarmee zijn wij in staat om u te helpen met gedegen Audit Defense.

Quexcel Audit Defense diensten zijn beschikbaar voor:

 • Klanten (eindgebruikers)
 • IT bedrijven (voor hen zelf of voor hun klanten)
 • Hosting en Service Providers


Een Software Licentie Verificatie of Audit komt altijd onverwacht, vraagt tijd en inzet van uw IT en financiële afdeling en heeft een onzeker uitkomst. Heeft u een e-mail of brief met de aankondiging van een verificatie of audit ontvangen? Raak in geen geval in paniek en kies voor de Quexcel Audit Defense service voor uw gemoedsrust.

Tijdens en na de controle of audit helpen wij u daarnaast graag met licentie-advies, Security & Compliance en Software Asset Management diensten. Al met al, voor uw zekerheid op een lager potentieel financieel en juridisch risico.

Probeer het zelf!

Laat u begeleiden door onze SAM experts

info@quexcel.com

Aanbevolen diensten

e eeuw, toen een onbekende drukker een zethaak met letters nam en ze door elkaar husselde om een font-catalogus te maken. Het heeft niet alleen vijf eeuwen overleefd maar is ook, vrijwel onveranderd, ove

e eeuw, toen een onbekende drukker een zethaak met letters nam en ze door elkaar husselde om een font-catalogus te maken. Het heeft niet alleen vijf eeuwen overleefd maar is ook, vrijwel onveranderd, overgasdadad

Aanmelden nieuwsbrief
U moet javascript aan hebben staan om dit formulier te kunnen versturen.