Menu

Expert kennis over Microsoft softwarelicenties helpt Willemsen ICT aan winst in rechtszaak

Willemsen ICT is een IT dienstverlener. Voor een project bij een van haar klanten kocht zij hardware en softwarelicenties bij een toeleverancier. Tijdens de implementatie ontdekte zij dat ze niet de juiste software installatiesleutels hadden. Overleg met de leverancier leverde geen duidelijkheid op dus zocht Willemsen ICT contact met een deskundige.

Wat voor type licentie?
De eerste vraag die Caspar Willemsen van Willemsen ICT stelde was over de installatiesleutel: “Correct”, begint Caspar. “Wij ontvingen een licentiesleutel per e-mail en daarbij ook een link naar een download voor de software. Dit is niet wat ik gewend ben. Normaliter staan software, de licentie en installatiesleutel in een portaal van Microsoft.”
Peter van Uden, gecertificeerd software licentie expert bij Quexcel: “In het begin van het traject moesten wij een heleboel informatie verzamelen om erachter te komen wat er echt gebeurd was. Dat alles om antwoord te vinden op vragen als ‘Wat heb je gekocht?’, ‘Wie heeft wat geleverd?’, ‘Op welke manier?’, en zo verder. Het vinden van de feiten is belangrijk voor een juist advies, zeker wanneer er onenigheid is tussen een koper en verkoper.”

Tweedehands licenties
Na de fase van het verzamelen en onderzoeken van de feiten bleek dat de leverancier geen nieuwe Microsoft volumelicenties had geleverd, maar zogenaamde gebruikte of tweedehands licenties. In de volgende fase ging Willemsen ICT met deze informatie in overleg met de leverancier om een oplossing te zoeken. “De leverancier gaf toen toe dat er tweedehands softwarelicenties waren geleverd, maar beweerde tegelijk dat dit ook aangeboden was. Daarnaast gaf de leverancier aan dat ‘heel veel bedrijven’ gebruikte softwarelicenties kopen en dat er geen verschil is tussen gebruikt en nieuw,” zegt Caspar Willemsen. “Maar feitelijk was het helemaal niet duidelijk dat zij gebruikt aanboden en zijn er uiteindelijk toch verschillen.”

Juridisch advies
Omdat er uiteindelijk een verschil van mening bleef tussen Willemsen ICT aan de ene kant en de leverancier aan de andere kant besloot Willemsen ICT er een rechtszaak van te maken. Peter van Uden: “Ik adviseerde Sandra Koloc als advocaat. Ik heb vaker met Sandra gewerkt en zij heeft diepgaande kennis van de IT industrie.”

Expert kennis
Sandra Koloc: “Als advocaat kan ik bedrijven juridisch ondersteunen wanneer zij naar de rechter stappen. In dit geval bouwden we een zaak rondom de vraag ‘Had de leverancier van tevoren duidelijk moeten maken dat hij gebruikte softwarelicenties verkocht? Had Willemsen ICT kunnen weten dat de licenties eerder gebruikt waren? En had zij de aankoop ook gedaan als zij dat tevoren had geweten?’. Daarbij spelen niet alleen de juridische verschillen tussen nieuwe en gebruikte licenties een rol. Om te weten wat de feitelijke en praktische verschillen tussen tweedehands en nieuwe software licenties zijn en wat software licenties, voorwaarden tot gebruik, contracten en andere Microsoft juridische documenten in het echte leven betekenen hebben we kennis van een expert nodig.”
Peter van Uden: “Ik heb vaker in juridische zaken geadviseerd, ook aan rechters. Het ontbreekt rechters aan specifieke Microsoft licentiekennis en dat is begrijpelijk. Het is belangrijk maar tegelijk moeilijk om Microsoft licenties uit te leggen in woorden die iedereen kan begrijpen. Het is goed dat dit in deze specifieke zaak weer gelukt is.”

Uitspraak rechtbank
Willemsen ICT bracht een zaak naar de kantonrechter en de rechter oordeelde in het voordeel van Willemsen ICT, vernietigde de koopovereenkomst en veroordeelde de leverancier om het aankoopbedrag terug te betalen. Uiteindelijk heeft de argumentatie van en uitleg van de deskundige rondom Microsoft licenties de rechter geholpen een deugdelijke, juiste beslissing te nemen. Caspar Willemsen: “Ik ben blij dat ik contact met Peter heb opgenomen. Hij was in staat om helder het praktische verschil tussen nieuwe en gebruikte licenties weer te geven op een manier dat het voor de rechter duidelijk was dat nieuw echt iets anders is en waarom wij dat nodig hadden. Sandra heeft dit in haar juridische stukken aan de rechtbank opgenomen met als gevolg de positieve uitkomst zoals hier beschreven.”

Aanmelden nieuwsbrief
U moet javascript aan hebben staan om dit formulier te kunnen versturen.