Licenties voor Windows Virtual Desktop op Azure

Windows Virtual Desktop op Azure is nu algemeen beschikbaar en een alternatief voor een Virtual Desktop Infrastructure (VDI) in uw eigen datacenter. Naast de voor- en nadelen van een overstap naar de cloud zijn er enkele bijzonderheden rondom softwarelicenties die u in overweging moet nemen. Een kort overzicht.

Windows Virtual Desktop
Windows Virtual Desktop (WVD) op Azure is niet veel anders dan een virtuele Windows desktop die u vanuit uw eigen datacenter op uw IT Infrastructuur aan gebruikers aanbiedt. Om de technologie legaal te gebruiken hebben organisaties softwarelicenties of cloud abonnementen nodig.
Voor WVD met Windows 7 of Windows 10 hebben organisaties licenties of abonnementen nodig die het recht geven om een virtuele Windows desktop te gebruiken. In het geval van WVD zijn deze licenties of abonnementen:

• Microsoft 365 E3, E5, F1
  • Microsoft 365 Business
  • Microsoft 365 A3, A5, Student Use Benefit (onderwijsinstellingen)

Al deze abonnementen hebben een Windows Business of Windows Enterprise gebruikersabonnement als onderdeel van de bundel. Daarnaast hebben al deze bundels een Office365 abonnement als onderdeel van de bundel. Daarmee is het gebruik van overeenkomende Office applicaties ook gedekt.

• Windows 10 Enterprise E3, E5
  • Windows 10 Educatie A3, A5 (onderwijsinstellingen)
  • Windows VDA (Virtual Desktop Access) E3, E5

Naast het recht om Windows Virtual Desktop te gebruiken moet het gebruik van Office applicaties op die virtuele desktop met een licentie via een kwalificerend Office365 abonnement of Office Professional Plus of Office Standaard licentie met netwerk gebruiksrechten gedekt zijn.

Goed om te weten
Omdat de architectuur van Windows Virtual Desktop op Azure gebaseerd is op onderliggende gedeelde hardware, kwalificeert een Windows Enterprise Upgrade licentie voorzien van Software Assurance via het volumelicentie programma niet voor het gebruik van WVD.

Windows Server
Windows Virtual Desktop op Azure is ook beschikbaar met Windows Server als onderliggend besturingssysteem. Organisaties hoeven dan niet de virtuele desktop van een licentie te voorzien maar moeten licenties hebben voor het gebruik van Windows Server (en Office). Voor Windows Server zijn er twee mogelijkheden:

• De licentie met het abonnement binnen Azure afnemen (pay as you go model, meest dure optie)
  • Het inzetten van Azure Hybrid Benefits voor Windows Server Core licenties voorzien van Software Assurance (en op Azure kosten besparen)

Naast het bovenstaande moeten organisaties die Windows Server gaan gebruiken ook Remote Desktop Services (dienst) van licentie voorzien. Dit kan op meerdere manieren:

• Gebruikers met Windows Server RDS User CALs met Software Assurance
  • RDS User Subscription Licenses (abonnement) via het Cloud Solution Provider programma (CSP)
  • Apparaten met een Windows Server RDS Device CAL met Software Assurance

Naast het recht om de virtuele Windows Server op Azure te gebruiken zal elk gebruik van Office applicaties op de virtuele desktop van een licentie moeten worden voorzien. Dit kan via bepaalde Office 365 abonnementen of Office Professional Plus of Office Standaard met netwerk gebruiksrechten via het volumelicentie programma.

Niet vergeten
Wanneer u de licenties en abonnementen geregeld heeft is het verdere gebruik van Windows Virtual Desktop op Azure niet gratis. U moet namelijk betalen voor de basis Azure diensten zoals rekenkracht, dataopslag, geheugen, et cetera.

Benodigde kennis
Licenties voor nieuwe cloud technologie kan verwarrend of zelfs ingewikkeld zijn. Om moeilijkheden in de toekomst te voorkomen is het een slimme zet om de benodigde kennis voor de uitrol in huis te halen. De licentie-experts van Quexcel helpen u daar graag bij. Neem contact met ons op voor meer informatie of om uw specifieke situatie voor Windows Virtual Desktop op Azure te bespreken.