Microsoft Azure Hybrid Benefits – staat het aan of uit?

Wanneer u een virtuele machine in Azure aanmaakt moet u betalen voor zowel het gebruik van de hardware van Microsoft, als ook voor het Windows Server besturingssysteem. Beiden worden dan aan het einde van de maand op basis van ‘betalen naar gebruik’ in rekening gebracht. Dit is een dure optie en er is een manier om flink op Azure kosten te besparen, zowel aan de hardware- als aan de software-kant. In dit artikel behandelen we uitsluitend de kostenbesparing op software, genaamd Azure Hybrid Benefits (neem voor besparingen op hardware contact met ons op).

Wat is het?
Azure Hybrid Benefits is een recht om Windows Server en/of SQL Server licenties aan Azure toe te wijzen. Wanneer dit is ingeschakeld (aanvinken), zakken de kosten van de Azure VM tot wel 40% vergeleken met de volledige prijs van de VM wanneer je per maand achteraf betaald.

In aanmerking komende licenties
Het recht op Azure Hybrid Benefits is alleen voor klanten die actieve Software Assurance op hun licenties hebben, of die een 1- of 3-jarig abonnement op Server Subscription voor Azure abonnementen hebben.
Een organisatie moet per vCPU die de VM heeft een core-licentie toewijzen, met een minimum van 8 Windows Server core-licenties en 4 SQL Server core licenties (voorbeeld: een Windows Server VM in Azure met 2 vCPU heeft 8 core licenties nodig, voor een VM met 12 vCPU zijn dit er 12). Azure Hybrid Benefits (ook wel bekend als AHB) kan worden ingeschakeld bij het aanmaken van een VM, maar ook bij VMs die al in Azure uitgerold zijn. Eenvoudig het vinkje zetten in het vakje met AHB start onmiddellijk het voordeel van lagere kosten.

Niet-compliant risico
Maar …. ‘vinkje zetten’. Vanuit onze Managed Software Asset Management praktijk weten we dat de mensen die de VMs op Azure uitrollen vaak niet dezelfde mensen zijn die verantwoordelijk zijn voor de Microsoft softwarelicenties. Met andere woorden: technici / IT beheer ‘zetten een vinkje’ en zien direct een lagere prijs! Dat is een financieel voordeel voor de organisatie, goed gedaan. Maar wat zij zich niet realiseren (en/of niet weten), is dat de organisatie wel licenties nodig heeft. En in de meeste gevallen vergeten zij het inkoopteam verantwoordelijk voor Microsoft licenties te informeren dat er meer gekocht moet worden.
Een andere veelvoorkomende ‘vergissing’ is dat wanneer organisaties hun Microsoft contract moeten verlengen zij de Software Assurance op Windows en SQL Server licenties niet verlengen omdat ‘nu toch alles in de cloud draait’. Maar zonder Software Assurance, geen Azure Hybrid Benefits. Dit zijn beide zeer kostbare niet-compliant risico’s wanneer u als klant voor een audit uitgenodigd wordt en de auditor de software-installaties in Azure vergelijkt met uw rechten.

Oplossing
Een degelijk Software Asset Management systeem kan deze dure vergissingen – die wij wekelijks zien – voorkomen. Als voorbeeld; het team van Quexcel heeft samen met de ontwikkelaars van het platform voor onze beheerde Software Asset Management dienst een oplossing ontwikkeld om automatisch de ‘vinkje aan’ informatie uit virtuele machines in Azure te halen (zie voorbeeld afbeelding hieronder, klik op het plaatje voor een grotere afbeelding):

Azure VM cost saving

Met deze mogelijkheid detecteren wij of Azure Hybrid Benefits ‘aan of uit’ staan (bij ‘uit’ is het veld leeg) en of het een Windows Server of Windows desktop besturingssysteem betreft. Wanneer AHB is ingeschakeld berekenen wij het juiste aantal Windows Server core licenties dat nodig is en adviseren ook bij het vernieuwen van een contract. Natuurlijk laten we dit ook zien in de kwartaalrapportages, maar we adviseren klanten tegelijk over het stroomlijnen van processen om ‘techniek en inkoop’ met elkaar in evenwicht te brengen.

Bespaar op kosten, verlaag risico
Wanneer u op kosten van uw Azure VMs wilt besparen en tegelijk juridische en financiële risico’s wilt verlagen, neem dan contact met ons op voor een demo van onze beheerde Software Asset Management dienst of voor licentieadvies.