Menu

Microsoft breidt zelf-aankopen door medewerkers uit naar Visio en Project

Per 15 september breidt Microsoft de mogelijkheid dat medewerkers en teamleden zelf online abonnementen kunnen afsluiten uit naar Microsoft Visio Plan 1 en Plan 2 en naar Microsoft Project Plan 1 en Plan 3. Dit betekent dat medewerkers zelf een abonnement op deze diensten kunnen aangaan en het abonnement beschikbaar komt binnen de online omgeving (tenant) van het bedrijf.

Innovatie stimuleren
De gedachte van Microsoft is dat teamleden die nieuwe technologie nodig hebben niet moeten worden afgeremd door trage processen binnen organisaties. Zij moeten de mogelijkheid krijgen om namens het bedrijf direct op het internet een abonnement te nemen op deze nieuwe technologie. Dit was al het geval met Microsoft Power Platform producten zoals PowerBI en PowerApps. Nu breidt Microsoft deze mogelijkheid uit naar Microsoft Project en Visio. Op deze manier zijn teamleden in staat om innovatie voor het bedrijf te versnellen. Althans, dat is de gedachte …

Verrassing
Echter, wanneer medewerkers en teamleden deze optie gaan gebruiken, kan dit leiden tot grote verrassingen voor Software Asset Managers, IT Asset Managers, IT resource managers, inkoopafdelingen en de afdeling financiën. Want plotseling staan er nieuwe, of hogere aantallen abonnementen op de maandelijkse factuur. Organisaties houden niet van verrassingen, zij geven de voorkeur aan voorspelbaarheid.

Blokkeren
Dit wetende geeft Microsoft organisaties de mogelijkheid om de zelf-aankopen optie op productniveau te blokkeren. Dit betekent dat en IT beheerder bijvoorbeeld het zelf aanschaffen van Microsoft Project Plan 3 kan blokkeren, maar Microsoft PowerBI kan toestaan. Het zelf kunnen aanschaffen staat standaard ‘aan’, uitschakelen moet gedaan worden via een PowerShell script.

SAM
De beslissing voor het toestaan of juist blokkeren van zelf-aankopen wordt mogelijk gedreven door technologie, innovatie, inkoopprocedures of controle ‘freaks’. Wat de reden voor toestaan of niet toestaan ook is, het meest belangrijke is dat u zich bewust bent van de mogelijkheid en de beslissing. Neem passende maatregelen en neem dat wat u besluit op in uw Software Asset Management (SAM) procedures of beheerde SAM dienst in samenwerking met uw serviceprovider. Wilt u advies of begeleiding bij deze kwestie, neem dan contact met ons op.

Aanmelden nieuwsbrief
U moet javascript aan hebben staan om dit formulier te kunnen versturen.