Menu

Microsoft cloud – Maak slimme keuzes en bespaar op kosten

Veel organisaties, zowel commercieel als in de publieke sector, gebruiken al de cloud of zijn klaar om de cloud voor productiviteitsoplossingen te gaan gebruiken. Microsoft biedt diensten als Microsoft 365 en Office 365. U kunt het confectiemodel (‘one-size-fits-all’) model gebruiken, maar dat is duur. Wij leggen uit hoe u op kosten kunt besparen.

Leestijd: 3 minuten

Microsoft 365 E5
Wanneer u het Microsoft vraagt is Microsoft 365 E5 dé oplossing. Het is hun topproduct en bevat Office 365 E5, Windows Enterprise E5 en Enterprise Mobility + Security E5. De prijs bedraagt zo’n € 37 per gebruiker per maand. Het is de ‘full options’ oplossing, dus u kunt niet per ongeluk iets vergeten. De vraag is echter: “Heeft u al die functies nodig?”.

Onderzoek
Om te starten met geld besparen is het een goed idee te starten met een onderzoek naar welke technologie uw medewerkers nodig hebben. Een persoon die op de IT afdeling werkt zal waarschijnlijk veel functies gebruiken. Medewerkers in de fabriek die samen een computer delen alleen om stuklijsten uit te lezen, hebben minder technologie nodig. Een secretaresse gebruikt waarschijnlijk dagelijks de Office Applicaties, maar een persoon op de afdeling marketing gebruikt hele dagen Adobe Creative Suite en kan af met het behandelen van e-mail via een webbrowser. Allemaal voorbeelden.
Het onderzoek naar de technologiebehoefte doe je niet per individueel persoon, maar per groep met vergelijkbare behoeften. Dat heet Persona’s. Een Persona vertegenwoordigt een groep mensen en maakt de materie beter te begrijpen.

Welke technologie
Wanneer de Persona’s met hun behoefte klaar zijn kunt u onderzoek doen naar de beschikbare functionaliteit binnen de Microsoft diensten. Office 365 E1 biedt toegang tot de Office Apps, maar alleen via de webbrowser (voldoet aan de behoeft van de marketingmedewerkers hierboven). U heeft Office 365 E3 of Microsoft 365 Business Standaard nodig (keuze ook afhankelijk van andere behoeftes) voor installatie van de Office Apps op een computer (secretaresse). In een matrix kunt u de technologiebehoefte per Persona uitzetten tegen de online diensten (en als u hulp nodig heeft, de Quexcel business consultants hebben dit al vele keren gedaan).

Kopen
Zodra u weet hoeveel van welke diensten u nodig heeft, is de vraag: “Hoe gaan we de licenties kopen?” Sommige licentieprogramma’s vereisen standaardisatie op één bepaald product (zoals Open Value Subscription voor kleine en middelgrote organisaties). Dat is dus de ‘one size fits all’ methode met zelfs een heel beperkt aanbod. Maar wist u dat de Enterprise Agreement (voor grote organisaties) een ‘Oline Services Only’ optie heeft? Daarmee kunt u (sommige) online diensten in een mix afnemen, zolang u bij elkaar, elk jaar, maar minimaal 500 stuks afneemt. Terug naar het MKB, daar is de mogelijkheid om samen te werken met een Cloud Solution Provider (zoals Quexcel), waar een organisatie nagenoeg elke dienst in elke gewenste hoeveelheid en elke gewenste samenstelling kan afnemen. Dat levert maatwerk op. En er is de mogelijkheid om van maand-tot-maand de samenstelling te wijzigen. Op het eerste gezicht lijkt dit een duurdere oplossing, maar vergeleken met het confectiemodel met Microsoft 365 E5is het feitelijke en grote besparing.

Meer leren
Wilt u meer leren over geld besparen op de Microsoft cloud, praat dan eens met een van onze adviseurs.

Aanmelden nieuwsbrief
U moet javascript aan hebben staan om dit formulier te kunnen versturen.