Menu

Microsoft introduceert Entra – beheer voor identiteit en toegang

Microsoft heeft meerdere (cloud gebaseerde) oplossingen voor beveiliging van digitale identiteiten en beheer van toegangsrechten tot de cloud en applicaties. Nu heeft zij Entra geïntroduceerd als de productgroep waaronder Microsoft al die oplossingen zal plaatsen. Bestaande en nieuw aangekochte oplossingen.

Leestijd: 2 minuten

Volgens Microsoft
Volgens Microsoft helpt Microsoft Entra organisaties:

  • Toegang tot elke App of service te beveiligen
  • Elke identiteit te verifiëren en beveiligen
  • Alleen benodigde toegang te verlenen, en
  • De ervaring te vereenvoudigen

Voor de volledige marketingboodschap bezoekt u de Entra website. Laten wij eens kijken naar de afzonderlijke onderdelen.

Azure AD – fundering van beveiliging
Azure Active Directory is Microsofts fundering voor identiteiten in de cloud. Het biedt functies zoals voorwaardelijke toegang, controle van gast-toegang en authenticatie zonder wachtwoord. Azure AD biedt twee smaken: Plan 1 en Plan 2. U kunt zich voorstellen dat Plan 2 meer mogelijkheden biedt dan Plan 1. Een volledig vergelijk kunt u online vinden.

Microsoft Entra Machtigingenbeheer
Machtigingenbeheer, ook bekend als ‘Cloud Infrastructure Entitlement Management (CIEM)’ is een volgende versie van een aangekochte oplossing (CloudKnowx). Het geeft inzicht en controle over machtigingen die zijn toegewezen aan alle mogelijke identiteiten in een multi-cloud infrastructuur. Deze oplossing komt in juli 2022 algemeen beschikbaar.

Geverifieerde Identiteit
Microsoft Entra Verified ID is een beheerde dienst voor gedecentraliseerde identiteiten en referenties. Wellicht kent u het al als Azure AD Verifiable Credentials. Microsoft brengt deze oplossing nu naar de Entra familie. De basisfuncties zijn onderdeel van Azure AD Plan 1 en Plan 2, uitgebreide functies onder het ‘Verified ID’ plan komen in augustus 2022 beschikbaar.

Workload Identities
We kennen nog geen goed Nederlands woord voor ‘workloads’, dus houden we het bij het Engels. Met Workload Identities kunnen organisaties bestaande identiteiten naar andere toepassingen, zoals Apps en online diensten. Het is momenteel als publieke test beschikbaar via de Entra website.

Beveiligings-werkstromen
Lifecycle workflows in het Engels. Microsoft breidt de bestaande identiteit beleidsmogelijkheden uit met werkstromen voor beveiliging. Dit vereenvoudigd het aanmelden, inhuren en laten gaan van medewerkers en contractanten en gasten. Daarnaast is deze oplossing uitermate handig wanneer gebruikers van baan binnen het bedrijf wisselen en andere rechten nodig hebben. Werkstromen komt in juli 2022 beschikbaar als test (preview).

Entra portaal
Alle oplossingen en diensten onder de nieuwe Entra poroductgroep hebben een gecentraliseerd beheer binnen het nieuwe Entra admin portaal. Naast het Microsoft 365 Admin Center, Azure Portal en Visual Studio Management portaal is het Entra admin portal nummer 4 (als we goed tellen).

Meer in aantocht
Microsoft zou Microsoft niet zijn als niet meer beveiligingsoplossingen ondergebracht worden binnen de Entra productgroep. Hou dus een oogje open tijdens de aankomende Microsoft Inspire partnerconferentie voor aankondigingen (zomaar een gok van onze kant …)
Meer informatie nodig? Neem dan contact op met een van onze Microsoft cloud-licentie adviseurs om u te helpen.

Aanmelden nieuwsbrief
U moet javascript aan hebben staan om dit formulier te kunnen versturen.