Microsoft SQL Server 2022 komt eraan

Microsofts belangrijkste database oplossing SQL Server staat aan de vooravond van een nieuwe versie: 2022 komt eraan. Deze versie is momenteel beschikbaar als afgeschermde proefversie (voor geselecteerde klanten). Algemene beschikbaarheid (general availability: GA) verwachten we in de tweede helft van 2022.

Leestijd: 3 minuten

Microsoft SQL Server 2019 kwam eind 2019 beschikbaar en valt heeft tot en met 6 januari 2025 algemene ondersteuning. Dus er is wat support betreft geen haast voor een upgrade naar de nieuwste versie. Maar toch zijn er wat interessante nieuwe functies in SQL Server 2022 die de overstap aantrekkelijk maken.

Azure SQL
We verwachten nieuwe functies voor SQL op Azure en Azure SQL Database in de komende maanden. Microsoft doet dit vaker, het testen en uitbrengen van nieuwe functies in de cloud voordat zij die naar de on premises SQL Server versie brengt. Daarnaast belooft Microsoft meer integratie tussen SQL op Azure en SQL in het datacenter van de klant, zoals u kunt lezen in het Microsoft SQL Server blog bericht van november vorig jaar.
Een van de voorbeelden daarvan ins een bidirectionele hoge beschikbaarheid of disaster recovery functie naar Azure SQL beheerde instanties. Dit bekent niet langer Windows Server installeren en onderhouden voor uw SQL disaster recovery installaties in de cloud.

Prestaties en veiligheid
In de tumultueuze wereld van vandaag is veiligheid en beveiliging een belangrijk onderwerp. Het is logisch dat Microsoft veel geld heeft gestoken in de verbetering van de veiligheid van SQL Server 2022. Daarnaast bevat SQL Server 2019 en haar vorige versie voor veel organisaties erg belangrijke data. Dus ook beschikbaarheid en prestaties zijn belangrijk. Met Query Store en Intelligent Query Processing heeft Microsoft de algehele prestaties verbeterd (claim van Microsoft, zal bewezen moeten worden na de lancering …).

Licentiewijzigingen
Althans, het ontbreken van wijzigingen in de licenties voor SQL Server 2022 zoals het er vandaag de dat naar uitziet. Natuurlijk is de definitieve productlicentie voor SQL Server 2022 pas kort voor de officiële lancering bekend. Er zijn vooralsnog geen wijzigingen voorzien, maar nogmaals, dit kan nog wijzigen.
Dit zijn de licentie opties voor SQL Server 2019 zoals u die kunt vinden in de Product Terms (beperkt overzicht):

• SQL Server is beschikbaar in een per core licentiemodel (geen toegangslicenties nodig) en in een SQL Server serverlicentie + toegangslicentie (Client Access License = CAL) model (alleen voor Standaard editie). Wijs een SQL Server serverlicentie toe aan elke fysieke of virtuele SQL Server installatie en een toegangslicentie voor elke gebruiker of elk apparaat (keuze) dat direct of indirect gebruik maakt van SQL Server
  • Voor fysieke besturingssysteem installaties in het per core model, wijs licenties toe aan alle cores in alle processoren in de fysieke server
  • Voor virtuele besturingssysteem installaties in het per core model, wijs licenties toe aan alle vCPU/vCores die zijn toegewezen aan het virtuele besturingssysteem waarop SQL Server draait
  • Voor zowel fysieke als virtuele installaties is een minimum afname van vier cores vereist (koop 2 x 2-core pack)
  • Wanneer het een fysieke installatie betreft en ALLE cores zijn voorzien van licenties voor SQL Server Enterprise EN al die cores zijn voorzien van Software Assurance, dan heeft u als klant het recht om een ongelimiteerd aantal virtuele installaties van SQL Server Enterprise en SQL Server Standaard op die server te gebruiken

Wilt u meer leren over SQL Server licenties? SQL Server licenties worden behandeld in de Microsoft partner en Microsoft eindgebruikerstrainingen van ons zusterbedrijf Didactive.

SQL 2012 nadert einde ondersteuning
Wanneer er een nieuwe versie van SQL Server komt, dan is er vaak een oude versie die verdwijnt: SQL Server 2012 bereikt de einddatum voor verlengde ondersteuning op 11 juli 2022. Na die datum brengt Microsoft geen beveiligingsupdates meer uit voor SQL Server 2012. Wij adviseren klanten die nog SQL Server 2012 gebruiken om deze voor die einddatum te upgraden naar een hogere versie, te migreren naar Azure SQL of om verlengde ondersteuning (extended security updates) aan te schaffen.

Wanneer u meer wilt weten over SQL Server of Azure SQL licenties, neem dan contact op met een van onze licentieadviseurs.