Microsoft SQL Server met uw zakelijke software, kijk uit voor de valkuilen

Makers van Software, zoals SAP, Sage, Exact en vele anderen gebruiken databases voor het opslaan van de informatie uit de software. Microsoft SQL Server is een van de oplossingen die de zogenaamde ISV’s (Independent Software Vendors) gebruiken. Deze uitgevers van software kopen de SQL licenties via het Microsoft ISV Royalty programma tegen een gereduceerde prijs. Maar bij een goedkopere licentie horen ook beperkte(re) gebruiksrechten. De leverancier van de software moet de licentie voor SQL Server, samen met hun eigen voorwaarden tot gebruik, aan u als de gebruiker van de software ‘doorzetten’. Tot zover de introductie, nu komt het riskante gedeelte: de Microsoft gebruiksvoorwaarden (license terms) voor deze Runtime SQL Servers hebben restricties die niet algemeen bekend zijn.

Beperkt gebruik
De SQL Server die meegeleverd wordt met de software van uw leveranciers mag alleen gebruikt worden voor het opslaan van informatie uit die software. Een voorbeeld: U gebruikt Exact voor uw financiële administratie en SQL Server is de database-oplossing. Dan mag u alleen informatie uit Exact in die SQL server opslaan. Wanneer u ook informatie uit een beveiligingsoplossing of bijvoorbeeld Citrix gebruikersinformatie opslaat overtreedt u de voorwaarden tot gebruik. Dit is namelijk niet toegestaan binnen het ISV Royalty programma en daarmee een inbreuk op het auteursrecht van Microsoft.
Wanneer u de meegeleverde SQL Server voor meerdere oplossingen wilt gebruiken, dan moet u een aparte SQL Server licentie via een regulier (volume licentie) programma kopen.

License Mobility
‘Normale’ SQL Server licenties kunnen – in de meeste gevallen – voorzien worden van Software Assurance. Dit is een soort verzekering voor uw softwarelicenties en geeft u bepaalde rechten. Een van die rechten is ‘License Mobility’, de mobiliteit van de softwarelicentie. Met dit recht kunt u op elk gewenst moment de softwarelicentie aan een ander apparaat toewijzen en daar de software gebruiken. Zonder dat recht mag dat slechts één keer in de 90 dagen. License Mobility is erg handig bij gevirtualiseerde serveromgevingen met hoge beschikbaarheid. Wanneer een hardware server uitvalt, een te hoge werklast heeft of uit productie moet worden genomen voor onderhoud dan verplaatst de virtuele server naar een andere host / server.
ISV SQL licenties kunnen niet voorzien worden van Software Assurance. Daarmee hebben zij dus ook geen mogelijkheid tot License Mobility. Dit betekent dat de licentie pas 90 dagen na de initiële toewijzing of het opnieuw toewijzen aan andere hardware mag worden toegewezen.
Dit is het risico: de meeste bedrijven gebruiken ‘Live Migration’ of ‘Vmotion’ voor hoge beschikbaarheid en hebben dit aanstaan voor de hele IT omgeving. Wanneer u een SQL Server (licentie) gebruikt die meegeleverd is met andere software is dat – dus – niet goed.
Er zijn twee mogelijke oplossingen. Om te beginnen kunt u de virtuele server vastzetten op slechts één specifieke host en die virtuele machine niet vaker dan één keer in de 90 dagen verplaatsen. Dat is toegestaan, maar voor hoge beschikbaarheid vaak geen gewenste oplossing. De andere manier is het kopen van een ‘reguliere’ SQL Server licentie met Software Assurance.

Gecompliceerd
SQL Server licenties is een complexe materie en iemand hoeft maar een klein foutje te maken om de organisatie op te zadelen met grote juridische en dure gevolgen. Advies inwinnen bij een SQL Server licentie expert is daarom altijd een goed idee om niet in de valkuil te trappen. Wij helpen u graag. Neem contact met ons op en vertel ons uw SQL verhaal.

Wilt u eens de SQL Server Runtime gebruiksvoorwaarden lezen? Hier is er een – als voorbeeld – van softwareleverancier Sage.