Microsoft Windows 11 – hoe zit het met de licenties?

In juli 2015 lanceerde Microsoft Windows 10 en Microsoft beloofde dat Windows 10 de laatste versie van hun desktop-besturingssysteem zou zijn – vanwege de ‘altijd up-to-date opzet’. Nu, zo’n zes jaar later, komt opeens Windows 11 uit de lucht vallen en dit is wat u over de licentie moet weten.

Leestijd: 3 minuten

Het waarom
Volgens Panos Panay, Microsoft’s Chief Product Office voor Windows, is Windows 11 ontworpen voor onze nieuwe werkelijkheid rondom digitalisatie. Tijdens de Corona pandemie hebben wij allemaal onze werk en privé leven opnieuw vormgegeven en meer dan ooit tevoren speelt de PC daarbij een belangrijke rol. Dus heeft Microsoft haar belofte overboord gegooid en haar belangrijkste product opnieuw ontworpen.

Wat is er nieuw?
Wanneer je alle nieuwsartikelen en blog leest is er veel veranderd. Om te beginnen is er een volledig nieuws, transparante gebruikersinterface. Er is een nieuwe Microsoft Store (die Android Apps ondersteund, net als bij de Surface Duo) en een nieuwe, meer open structuur. Bezoek het Microsoft Windows Blog voor een overzicht van alle nieuwe functies.

Licenties in het algemeen
U zult wel opgelucht zijn als u ontdekt dat er qua licenties niet heel veel veranderd is. Alle PC’s die vandaag de dag een licentie hebben voor Windows 10 komen in aanmerking voor een gratis upgrade naar Windows 11 zodra die versie beschikbaar komt. Wel moet de PC uiteraard het nieuwe besturingssysteem ‘aan kunnen’, doe hier de check.
Het mechanisme om te upgraden naar Windows 11 zal hetzelfde zijn als we gezien hebben bij de gratis upgrade van Windows 7 naar Windows 10. Dit betekent dat Software Asset Managers en/of licentiemanagers werk in hun licentiedatabase moeten doen om bij te houden waar de upgrade is uitgevoerd (u ontvangt geen bewijs van gratis upgrade). Maar tegelijk is er volgens Microsoft geen deadline zoals in het verleden. Dit betekent dat klanten niet gehaast hoeven te upgraden.

Voor nieuwe hardware geldt dat de Windows 10 OEM licentie wordt vervangen door de Windows 11 OEM licentie met bijbehorende bits-and-bytes installatie. Het licentiemechanisme blijft hetzelfde, prijswijzigingen zijn nog niet bekend.

Volumelicenties
Wanneer we naar volumelicenties kijken (bijvoorbeeld de Enterprise Agreement, Open Value (Subscription) Agreement en het Cloud Solution Provider programma), dan zien we een verwachte wijziging voor de LTSC versie.
Bij Windows 10 heeft Microsoft een tweejaarlijkse update cadans (semi-annual-channel, SAC). Zij brengt dus twee nieuwe versies per jaar uit. Met Windows 11 brengt zij dat terug naar ‘slechts’ één keer per jaar een nieuwe versie. Naast deze standaard update cyclus kunnen klanten met kritische systemen kiezen voor de Long Terms Servicing Channel versie, met nieuwe versies elke twee tot drie jaar en een mogelijkheid om dat tot 10 jaar uit te stellen. Microsoft heeft tot nu geen informatie gedeeld of deze LTSC versie blijft of niet (kom regelmatig eens terug voor een update).

Windows per gebruiker
Klanten die via hun volumelicentie programma een Windows 10 Upgrade per apparaat licentie hebben gekocht hebben ook recht op een gratis upgrade naar Windows 11. Klanten die een ‘per gebruiker’ licentie gebruiken (zoals Windows Enterprise E3 via CSP) zien ook geen grote wijzigingen. Elke gebruiker die een licentie heeft voor gebruik van Windows 10 heeft ook het recht om Windows 11 te gebruiken. Dat ‘ook’ betekent dat een gebruiker met de juiste licentie Windows 10 op (bijvoorbeeld) twee systemen mag installeren gebruiken en Windows 11 op de andere drie (elke gelicentieerde gebruiker in dit voorbeeld mag het Windows desktop besturingssysteem tot op een maximum van vijf apparaten installeren en gebruiken).

Meer informatie
Wanneer meer gedetailleerde informatie beschikbaar is zullen wij daarover berichten in onze Quexcel kennisbank op de website. Wanneer u hulp nodig heeft bij licenties voor Windows, neem dan contact op met een van onze licentie-experts.