Nieuw in juli 2020 – Microsoft PowerApps proces voor ‘Zelfbediening aankoopverzoeken’

Wanneer u direct begrijpt wat Microsoft introduceert – hoera, 100 bonuspunten voor u. Wanneer u het niet direct begrijpt, geen probleem. We leggen het iet verderop uit. Het interessant is dat Microsoft nu Software Asset Management processen introduceert als onderdeel van haar cloud beheerportaal, en is dat een slimme zet?

Leestijd: 5 minuten

PowerApps Self Purchase
Een stukje historie. In januari 2020 introduceerde Microsoft de ‘self-service purchase feature’ voor haar PowerApps. In goed Nederlands de ‘zelfbedieningsaankoopmogelijkheid’. Dit stelde gebruikers binnen een organisatie in staat om zelfstandig Power Platform producten bij Microsoft aan te schaffen, zonder tussenkomst van de IT- of inkoopafdeling. Hoewel Microsoft het deed met de beste bedoelingen bleek in de dagelijkse praktijk dat organisaties niet willen dat haar gebruikers zelf softwarelicenties of cloud abonnementen afsluiten. Dus na vele protesten van Microsoft klanten en partners heeft Microsoft deze optie gedeeltelijk teruggedraaid. Organisaties kregen de mogelijkheid om via Power Shell de zelf-aankoop-mogelijkheid uit te zetten.

Zelfbedieningsaankoopmogelijkheidproces
Het Engels leest vast beter: “Self Service Purchase User Request”. Vanaf juli 2020 introduceert Microsoft deze gulden middenweg tussen ‘alles mag’ en ‘niets mag’. Die organisaties die de mogelijkheid voor gebruikers om zelf PowerApps abonnementen af te sluiten hebben uitgeschakeld krijgen nu een nieuwe optie. Gebruikers die geblokkeerd zijn kunnen nu een verzoek aanmaken dat in een wachtrij in het Microsoft 365 Admin Center komt. IT beheerders kunnen vervolgens een beschikbare licentie toewijzen aan de gebruiker, of een nieuwe abonnement aanschaffen om aan het verzoek te voldoen.
Wanneer u de ‘verzoek’ optie in plaats van de ‘koop’ optie hebt gelezen en begrepen, dan zal de nieuwe functie en tegelijk de titel van dit artikel: Zelfbediening Aankoopverzoeken duidelijk zijn.

Software Asset Management
Het software of technologie verzoek en/of de behoeftestelling is een typisch onderdeel van de software-levenscyclus, die op zichzelf onderdeel is van procedures en processen binnen de ISO 19770 Software Asset Management (SAM). Veel organisaties hebben als procedures voor het aanvragen van software en cloud, geschreven of in werkstromen. Met deze nieuwe Microsoft Power Apps aanvraag en procesoptie doorkruist Microsoft zeer waarschijnlijk bestaande SAM processen bij haar klanten. Of, in ons specifieke geval, doorkruist zij Software Asset Management diensten van Service Providers en adviesbureaus. Wij kunnen ons voorstellen dat een heleboel klanten, net als wij zelf, niet al te blij zijn met deze nieuwe functie.

Terug naar de basis
Wij willen voorstellen dat Microsoft zich houdt bij wat zij het beste kan, het maken van creatieve en innovatieve technologie en dat verkopen via licenties en cloud abonnementen. Het beheer van de software ‘assets’ (bezittingen) zou zij beter over kunnen laten aan klanten en gespecialiseerde dienstverleners als Quexcel.
Mocht u er als klant anders over denken en de Microsoft mogelijkheid voor het zelf aanschaffen of aanvragen van Power Platform software willen opnemen binnen uw SAM processen, neem dan voor hulp contact met ons op. Wij helpen graag om er samen zeker van te zijn dat al uw processen en procedures rondom software en cloud helemaal op orde zijn.