Nieuw: Microsoft SharePoint Server Subscription Edition

Op 2 november 2021 is Microsoft SharePoint Server Subscription Edition (SE) algemeen beschikbaar gekomen. Maar nu vragen we onszelf af: ‘Wat is dat?’ Waarom is het geen SharePoint Server 2021, volgen dop de nieuwe Office 2021 LTSC editie? Verwarrend toch? Hier zijn de antwoorden op al uw vragen.

Leestijd: 3 minuten

SharePoint Server Subscription Edition LicensingAltijd actueel
In deze moderne tijd waar personen en teams zowel op kantoor als buiten kantoor continu met elkaar samenwerken is het belangrijk om bij te blijven met software (volgens Microsoft). Klanten van Microsoft willen geen drie jaar wachten om nieuwe functies te krijgen en die functies alleen krijgen wanneer zij een tijdrovende versie-upgrade uitvoeren. Dit is precies de reden waarom Microsoft SharePoint Server SE in plaats van SharePoint Server 2021 heeft ontwikkeld. Met de Subscription Edition (vertaald: abonnementseditie) ontvangen klanten nieuwe functies en updates zodra Microsoft die beschikbaar stelt en kunnen klanten die binnen hun SharePoint omgeving installeren wanneer het uitkomt (dus updates worden niet geforceerd).

Geen SA meer nodig?
SharePoint Server SE is de ‘altijd up-to-date’ versie. De laatste en dan enige versie van SharePoint Server. Betekent dit dat klanten geen Software Assurance (SA) meer nodig hebben, omdat een van de belangrijke voordelen van Software Assurance de nieuwe versies zijn?
Helaas niet. Want alleen mét Software Assurance hebben klanten het recht om de Subscription Edition te downloaden, installeren en gebruiken. Met andere woorden, er is geen mogelijkheid om alleen een licentie te kopen. Zonder Software Assurance hebben klanten geen recht op de Subscription Edition, moeten die de-installeren en in plaats daarvan SharePoint Server 2019 installeren en gebruiken.
Een andere zeer goede reden om Software Assurance actief te houden is het recht op License Mobility voor SharePoint Server licenties. Dit geeft klanten het recht om de licenties op elk gewenst moment aan een andere server (host) toe te wijzen en vervolgens de SharePoint workload te verplaatsen naar de (nieuw) gelicentieerde server (nuttig voor hoge beschikbaarheid in gevirtualiseerde omgevingen). Zonder License Mobility mag dit opnieuw toewijzen van de licentie slechts één keer in de 90 dagen.

Licentiemodel
Met de introductie van Microsoft SharePoint Server SE heeft Microsoft geen wijzigingen aan het licentiemodel doorgevoerd. Een klant heeft een licentie nodig voor de serversoftware een toegangslicentie (Client Access License, CAL) voor elke gebruiker (natuurlijk persoon) of elk apparaat (werkplek) die toegang heeft tot de server software. Daarnaast heeft elke gebruiker met een (als voorbeeld) Microsoft 365 E3 of E5 abonnement gelijke rechten als met een SharePoint Server CAL.

Meer informatie
Wilt u meer weten over SharePoint Server Subscription Edition licenties? Of in het algemeen over Microsoft software en cloud licenties? Neem dan contact op met een van onze licentie-experts om u te helpen.