Menu

Update: Nieuwe 300.000 US dollar omzetdrempel voor Microsoft CSP direct partners

Update 10 november 2020:

Microsoft heeft aangekondigd dat zij op basis van feedback van partners de uitzondering voor de CSP direct omzet (u weet wel, die USD 300.000 per jaar) voor Service Providers in het QMTH programma heeft uitgebreid. Er zijn twee criteria waar u aan moet voldoen:

  • U als Microsoft partner bent een Service Provider License Agreement partner en u neemt deel aan het Qualified Multitenant Hosting Addendum programma op of al voor 2 november 2020 (was eerder 31 augustus 2018), EN;
  • Uw CSP omzet in de 12 maanden voorafgaand aan uw Advanced Support verlengdatum is minder dan USD 300.000.

Wanneer wij deze informatie correct lezen betekent dit dat elke Microsoft partner die op of voor 2 november 2020 deelnam aan het QMTH programma deze status behoudt, zelfs wanneer zij hun Direct CSP status verliezen. Partner die menen dat zij in aanmerking komen worden verzocht contact op te nemen met een vertegenwoordiger van Microsoft.

Alle ‘nieuwe’ CSP partners moeten voldoen aan de nieuwe criteria. Dit betekent starten als indirecte CSP partner en gelang het bedrijf groeit en de partner de USD 300.000 CSP omzet per jaar behaald kan de partner zich aanmelden voor het direct CSP programma (wat nog steeds nodig is om de QMTH status als Service Provider te verkrijgen).

/////

Belangrijke informatie voor Microsoft CSP partners. Het Microsoft Cloud Solution Provider programma helpt klanten en partners aan een betere ervaring wanneer zij (bedrijfs-)processen naar de cloud verplaatsen. Om CSP partner te kunnen zijn, gelden bepaalde voorwaarden. Microsoft heeft recent aangekondigd de voorwaarden flink aan te scherpen.

Leestijd: 3 minuten

2 verschillende niveaus
Er zijn twee verschillende niveaus binnen het CSP programma. Kleinere Microsoft partners die veelal het MKB bedienen en transformatie naar de cloud niet als voornaamste activiteit hebben kunnen het CSP programma starten als indirect verkoper. Dat betekent dat zij zullen samenwerken met een CSP verkoper, meestal een IT distributeur. De CSP verkoper factureert aan de CSP indirecte verkoper en kan hen helpen met facturatie, support en andere diensten.
De grotere IT partners met een sterke focus op de cloud en meer, of groter klanten, kunnen CSP directe verkoper status hebben. Dat betekent dat zij zelf 24/7 support en maandelijkse facturatie aan hun klanten moeten bieden. Zij ontvangen zelf maandelijks van Microsoft een factuur voor de cloud diensten die hun klanten afnemen.

Teugels strakker aanhalen
Met de introductie van het CSP programma een aantal jaar geleden, wilde Microsoft zoveel mogelijk partners in het directe (tier-1) model. Microsoft dacht dat elke partner een cloud-partner zou worden, want dat was immers waar de wereld heenging.
Maar een groot deel van de huidige directe CSP partners hebben helemaal niet zoveel cloud-omzet of blijken niet in staat – als voorbeeld – om 24/7 support aan hun klanten te leveren. Klanten klagen en dus gaat Microsoft wat zaken wijzigen. Met andere woorden, Microsoft haalt de teugels aan.

Nieuwe drempel
Met onmiddellijke ingang geldt dat Microsoft partners die ‘direct bill CSP’ partner willen worden in de twaalf maanden voorafgaand aan dit verzoek minimaal 300.000 US Dollar CSP omzet moeten hebben behaald. Dit betekent dat partners nu ‘moeten’ starten als indirecte partner en naar het directe model kunnen toegroeien wanneer hun CSP omzet stijgt.
De huidige directe CSP partners moeten aan de nieuwe drempel voldoen op de datum waarop zij hun verplichte support contract moeten verlengen, startende 1 januari 2021.

Support
Om de strikte voorwaarde voor support te kunnen garanderen, moeten directe CSP partners een verplicht support contract bij Microsoft inkopen. Dit kost minimaal 15.000 US Dollar per jaar. Maar daarmee zijn zij wel verzekerd van directe ondersteuning aan hun klanten door dezelfde mensen als die de cloud voor die klanten bouwen.

QMTH
Managed Service Providers moeten extra opletten. Want wanneer u shared activated software (zoals Microsoft 365 Apps for Enterprise / Office 365 ProPlus) aan uw klanten aanbiedt, op shared hardware, dan moet u een Qualified Multitenant Hosting (QMTH) partner zijn. Om dat te worden moet u het QMTH addendum op uw SPLA overeenkomst ondertekend hebben. Maar u moet ook direct CSP partner zijn.
Wanneer u nu direct CSP partner bent, maar in 2021 niet aan de strengere CSP voorwaarden kunt voldoen, dan kunt u niet langer directe CSP partner zijn. Daarmee voldoet u niet langer aan de voorwaarden voor QMTH en kunt u dus niet langer Office 365 of Windows 10 vanuit uw datacenter aanbieden.

Hulp
Wilt u meer informatie, of heeft u hulp nodig bij uw Microsoft partnerschap? Neem dan contact op met een van onze Microsoft partner specialisten.

Aanmelden nieuwsbrief
U moet javascript aan hebben staan om dit formulier te kunnen versturen.