Menu

Nieuwe abonnementsperiode voor gebruikerslicenties binnen het Cloud Solution Provider programma

Cloud Solution Provider bieden klanten Microsoft Online Services per gebruiker, zoals Microsoft 365 Business Premium of Office 365 E3/E5. Dit zijn ‘flexibele’ 12-maanden abonnementen, maar kunnen nu op elk gewenst stopgezet worden. Dit gaat binnenkort veranderen. Microsoft zal de CSP partner voor de volledige 12 maanden factureren, ook als de eindklant het abonnement stopzet of annuleert. Dit zal voor de meeste eindklanten ook gevolgen hebben. Het goede nieuws is, Microsoft introduceert op 14 oktober 2021 maandelijkse abonnementen en snel ook abonnementen voor 36 maanden.

Leestijd: 5 minuten

Microsoft New Commerce
Om de aanstaande wijzigingen te begrijpen moeten we het even hebben over het Microsoft New Commerce platform, ook wel bekend als het Microsoft Modern Commerce platform. Dit raakt meer de CSP partner dan de eindklanten. Het New Commerce platform is de gemoderniseerde cloud omgeving waar Microsoft haar abonnementen onderbrengt en wat het (nieuwe) facturatiesysteem voor partners bevat.
Het feit dat eeuwigdurende softwarelicenties nu beschikbaar zijn binnen het CSP programma komt door Modern Commerce. Azure Plan en Azure gereserveerde instanties zijn een ander voorbeeld. Vanaf 14 oktober zal Microsoft de meeste van haar ‘per stuk abonnementen’ (licentie per gebruiker per maand), binnen het nieuwe platform onderbrengen. Dit zijn de online diensten die het betreft:

  • Windows 10 E3/E5
  • Office 365 (alle abonnementen)
  • Enterprise Mobility + Security E3/E5
  • Microsoft 365 (alle abonnementen)
  • Windows 365
  • Power Platform
  • Dynamics 365

Facturatie
Voor Microsoft partners zal de facturatie veranderen. Van de ‘per verjaardag’ datum (de datum waarop de CSP partner ooit met CSP is begonnen), naar een facturatie per kalendermaand met een factuur op de 8e van elke kalendermaand. Het kan zijn dat CSP partners hun facturatiecyclus voor hun klanten gaan wijzigen. Vraag uw CSP partner (klanten van Quexcel merken niets, voor uw gemak houden wij de facturatie zoals die vandaag de dag is).

12-maanden abonnementen
Wat u (eindklant) waarschijnlijk niet wist is dat alle huidige per gebruiker abonnementen, abonnementen voor 12 maanden met een maandelijkse of vooruitbetaling zijn. Als voorbeeld kunt u vandaag een abonnement dat u voor 12 maanden bent aangegaan na drie maanden al stopzetten. Zonder consequenties. Microsoft had geen mogelijkheid om de 12 maanden af te dwingen. Met het Modern Commerce platform hebben ze dat wel.

Regulier abonnement
Het huidige 12-maanden abonnement wordt per 14 oktober 2021 het nieuwe standaard abonnement. Echter, wanneer een eindklant het abonnement pauzeert of stopzet factureert Microsoft de CSP partner alsnog voor de volle 12 maanden!
Het positieve is dat de prijzen voor 12 maanden zijn bevroren (prijsbescherming) en betaling per maand is nog steeds mogelijk.

Maandelijks abonnement
Klanten die behoefte hebben aan een flexibele laag introduceert Microsoft de maandabonnementen. Die zullen 20% meer kosten dan de 12-maand abonnementen, maar aantallen kunnen (dus) per maand omhoog en omlaag.

36-maanden met prijsprotectie
Nieuw is de mogelijkheid voor een abonnement voor 36 maanden. Klanten bevriezen de prijs voor 36 maanden (geldt ook wanneer zij in bijvoorbeeld in de toekomst licenties binnen het abonnement toevoegen). Of het abonnement voor 36 maanden goedkoper zal zijn dan het abonnement voor 12 maanden is niet bekend. Bij het 36-maanden abonnement hebben de klanten de keus uit maandelijkse, jaarlijkse of een vooruitbetaling. Microsoft heeft aangekondigd dat sommige Microsoft 365 abonnementen in maart 2022 als 36-maanden abonnement beschikbaar komen. Dynamics 365 abonnementen zijn bij de start op 14 oktober al als 36-maanden abonnement verkrijgbaar. Voor de overige producten is nog geen beslissing genomen.

Samenstel
CSP klanten kunnen de abonnementen naar keuze mixen. Een voorbeeld: Contoso heeft 100 medewerkers en 25 meer tijdens het piekseizoen rond Kerstmis. Zij kunnen dan 100 Microsoft 365 E3 User Subscription Licenses (USL, licentie per gebruiker) afnemen gecombineerd met 25 stuks korte-termijn (1-maand) Microsoft 365 E3 abonnementen voor hun tijdelijke krachten. Voor deze 25 abonnementen betaalt Contoso slechts die maanden.
Maandelijkse abonnementen kunnen worden omgezet naar jaarabonnementen. En jaarabonnementen kunnen na afloop omgezet worden naar 36-maanden abonnementen. Wij verwachten een tussentijdse ‘step-up’ licentie in de nabije toekomst, maar dit is nog niet door Microsoft bevestigd.

Omdat het Cloud Solution Provider programma een Microsoft partnerprogramma is, is de meest informatie gemaakt voor Microsoft partners. Hier staat meer informatie (een MPN ID is nodig om de relevante inhoud te kunnen lezen). De publieke aankondiging vindt u hier. Omdat wijzigingen in het CSP programma waarschijnlijk gevolgen hebben voor eindgebruikers (door diezelfde CSP partners), vonden wij het belangrijk informatie breed te delen in dit kennisartikel. Heeft u aanvullende informatie nodig, neem dan contact op met uw CSP aanbieder of een van onze adviseurs.

Aanmelden nieuwsbrief
U moet javascript aan hebben staan om dit formulier te kunnen versturen.