Nieuwe mogelijkheden voor SQL Server hoge beschikbaarheid en ‘disaster recovery’

Met de komst van SQL Server 2019 op 1 november heeft Microsoft tegelijk nieuwe mogelijkheden voor hoge beschikbaarheid (High Availability) en noodgevallen (Disaster Recovery) geïntroduceerd. Deze nieuwe mogelijkheden zijn van toepassing op SQL Server licenties met actieve Software Assurance. Het goede is dat de nieuwe mogelijkheden niet alleen gelden voor nieuwe SQL Server 2019 licenties, maar ook voor oudere SQL Servers versies die nog ondersteund worden (in support).

Actief-passief
Om te beginnen dat wat er altijd al was. Klanten met SQL Server licenties die voorzien zijn van actieve Software Assurance hadden, en hebben, het recht om een tweede SQL Server in ‘actief-passief’ inrichting te gebruiken zonder de noodzaak voor extra licenties. Voor hoge beschikbaarheid kan met synchrone databasereplicatie kritische data naar de tweede SQL Server gekopieerd worden. In het geval de eerste SQL Server niet langer beschikbaar is, neemt de tweede SQL Server de taken over.

Disaster Recovery
Een toepassing voor herstel na noodgevallen: Disaster Recovery (DR). Het nieuwe Software Assurance recht is de mogelijkheid om een tweede SQL Server te installeren voor herstel na noodgevallen en met gebruik van asynchrone databasereplicatie. Het ‘asynchrone’ deel is een belangrijke voorwaarde voor gebruik zonder de noodzaak voor extra licenties, vergeet dat deel alstublieft niet.
In geval van een calamiteit kan de tweede SQL Server gebruikt worden om belangrijke data terug te zetten zodra de calamiteit is opgelost. Deze DR SQL Server mag geïnstalleerd worden op servers met specifiek gebruik voor de klant (dus op eigen locatie, on-premises) of in Azure. Sterker nog, Microsoft staat u toe om twee DR SQL Servers tegelijk in te zetten: één op uw servers en één in Azure, zoals we kunnen lezen in de November Product Terms (gebruiksvoorwaarden) bij het hoofdstuk SQL Server:

Microsoft Product Terms SQL active passive failover

Testen
Klanten mogen zelfs de primaire SQL Server en de secundaire SQL Server voor herstel na noodgevallen voor een ‘korte periode’, een keer in de 90 dagen, tegelijk gebruiken. Wat een ‘korte periode’ is, staat verder niet beschreven. Maar ga er vanuit dat het geen 90 dagen is … De toegestane onderhoudswerkzaamheden tijdens deze periode:

• Controle op database consistentie of Checkdb
  • Back-up van log files
  • Volledige back-up
  • Controleren van gebruiksdata

Server abonnementen voor Azure
Klanten die SQL Server abonnementen (subscriptions) voor Azure via het Cloud Solution Provider programma gebruiken gelden dezelfde rechten met één uitzondering. Wanneer u de SQL Server in Azure gebruikt met toegewezen SQL Server Subscription voor Azure licenties mag u slechts één secundaire SQL Server voor herstel na noodgevallen inzetten. Deze tweede server moet ook binnen Azure geïnstalleerd zijn.

Wanneer klanten de Server abonnementen voor Azure toewijzen aan SQL Servers die geïnstalleerd zijn op servers van of voor de klant, dan gelden dezelfde rechten als beschreven in de bovenstaande twee alinea’s. In dat geval geldt namelijk dat u gebruik én licenties moet beschouwen als Software Assurance voor Volumelicenties. Dit kunt u terugvinden in de Product Terms onder Server Subscriptions for Azure, 2.3.3. Using the Software on Customer’s Servers (gebruik van de software op servers van de klant).

Goed om te weten
Er zijn een paar zaken die u in acht moet nemen wanneer u de nieuwe mogelijkheden voor hoge beschikbaarheid of herstel na een noodsituatie wilt inzetten:

• Wijs nooit meer cores, v-cores of v-cpu toe aan de secundaire server dan u doet voor de primaire server (anders moet u extra licenties aanschaffen)
  • Het Software Assurance voordeel geldt niet voor geïnstalleerde SQL Servers onder het “License Mobility through Software Assurance” recht. In andere woorden, niet van toepassing voor SQL
  • Servers die u naar het datacenter van een Service Provider hebt verplaatst
  • Geen direct gebruik van apparaten of gebruikers op de secundaire SQL Server installaties
  • Alleen handmatige en asynchrone databasereplicatie voor de secundaire SQL Server installatie voor herstel na noodgevallen (disaster recovery)
  • De rechten zijn alleen van toepassing voor SQL Server voorzien van actieve Software Assurance (op de server én de CAL licentie of de core licenties) via Volumelicentie (Open Value
  • Subscription, Open Value, Open Business, Enterprise Agreement Subscription, Enterprise Agreement, MPSA, Server and Cloud Enrollment) en voor Server Subscriptions for Azure

Zeker weten
Wilt u hoge beschikbaarheid of herstel na noodgevallen voor uw databaseservers inzetten? Zorg er dan voor dat u het zowel kostenefficiënt als compliant doet om in de toekomst onverwachte kosten te voorkomen. Laat een van onze Microsoft softwarelicentie experts u helpen.

Voor de Microsoft aankondiging en afbeeldingen van de inrichtingsmogelijkheden klik dan hier.