Vanaf deze zomer, Office 365 ProPlus licenties per apparaat

De Microsoft cloud diensten zijn gebaseerd op een abonnement per gebruiker. Voor bedrijven, gezondheidszorg, overheidsinstellingen en opleidingsinstituten waar meerdere mensen van een computer gebruik maken is het een dure dienst. Vanaf de zomer van 2020 (meest waarschijnlijk per Microsoft fiscaal jaar 21, start op 1 juli), biedt Microsoft de desktop applicaties binnen Office 365 ProPlus als abonnement per apparaat. Maar zoals altijd, er zitten adders onder het groene gras.

Leestijd: 4 minuten

Niet voor het MKB
Het Office 365 ProPlus per apparaat abonnement komt alleen beschikbaar vinnen de Enterprise Agreement en Enterprise Agreement Subscription (EA/EAS). Dit zijn licentiecontracten voor grote organisaties met minimaal 500 werkplekken. Voor educatie komt het Office 365 ProPlus per apparaat abonnement alleen beschikbaar binnen de Enrollment for Education Solutions (EES), wederom alleen voor grote instellingen.
Daarmee sluit Microsoft kleine en middelgrote bedrijven uit van de mogelijkheid om de Office Apps binnen Office 365 als abonnement per apparaat af te nemen. Verder komt de ‘per apparaat’ optie ook niet beschikbaar voor Office 365 Business, de cloud App oplossing voor organisaties met tot 300 gebruikers.

Alleen voor de desktop
Zo ver de informatie nu reikt komt de ‘per apparaat’ licentie optie niet beschikbaar voor gebruik bij installatie van applicaties op een netwerkserver, daar waar het abonnement per gebruiker dat wel is. Dat betekent dat klanten die gebruik maken van Remote Desktop Services of Citrix XenApp in combinatie met Office 365 ProPlus applicaties niet kunnen profiteren van de ‘per apparaat’ optie. Microsoft kan dit nog wijzigen of aanvullende voorwaarden stellen zodra de ‘per apparaat’ optie beschreven wordt in de Productvoorwaarden (verwachte update juli 2020).

Huidige versies
Om de Office 365 ProPlus per apparaat licentieoptie in te zetten moeten klanten minstens de actuele versies van Windows 10 en Office 365 geïnstalleerd hebben. Meer specifiek:

• Versie 1907 of hoger van Office 365 ProPlus (huidige versie: 1907)
  • Versie 1803 of hoger van Windows 10 (huidige versie: 1903)

Verder moeten de Windows 10 apparaten Azure Active Directory of Hybrid Azure AD joined zijn. Er zijn specifieke configuraties voor het toewijzen van Office 365 ProPlus per apparaat abonnementen. Lees het Microsoft document voor meer informatie.

Office 365 Suites
De Office Apps voor lokale installatie, bekend als Office 365 ProPlus, zijn onderdeel van diverse Office 365 en Microsoft 365 suites, zoals Office 365 E3/E5 en Microsoft E3/E5. Nergens is vermeld dat deze bundels ook beschikbaar komen in een ‘per apparaat’ optie. We moeten dus aannemen dat de ‘per apparaat’ optie alleen beschikbaar komt specifiek voor het Office 365 ProPlus abonnement.

Uw Office 365 ProPlus
Wilt u meer weten over dit onderwerp of uw specifieke Office 365 ProPlus of ander Office 365 of Microsoft 365 abonnement en implementatie? Neem dan contact op met een van onze consultants om u veder te helpen.