Verlengde veiligheidsupdates voor SQL Server, Windows Server en Windows 7 niet beschikbaar voor het MKB

Microsoft ondersteund haar software voor een periode van tien jaar. Sommige van haar software nadert het einde van de verlengde ondersteuning. Een overzicht:

9 juli 2019: SQL Server 2008 en 2008R2, Enterprise en Standaard
14 januari 2020: Windows Server 2008 en 2008R2, Datacenter, Enterprise en Standaard
14 januari 2020: Windows 7, Enterprise en Professional

Het risico
Na het aflopen van de verlengde ondersteuning zal Microsoft voor deze software geen veiligheidsupdates (security updates), bug fixes en updates meer uitbrengen. Dat betekent dat organisaties die deze software nog gebruiken een direct risico lopen.
Een veiligheidsrisico omdat zij meer gevoelig zullen zijn voor cyberaanvallen, malware, phishing en ander internet gebaseerd risico. Een financieel risico omdat het veel geld kost om oude software te blijven gebruiken. Een compliance risico, omdat diverse ISO en NEN standaarden, industrie standaarden en de AVG ondersteunde software vereisen. Niets doen is eigenlijk geen optie.

Verlengde veiligheidsupdates (niet voor het MKB)
Voor organisaties die de oude, niet langer ondersteunde software moeten behouden brengt Microsoft verlengde veiligheidsupdates uit (zogenaamde Extended Security Updates of ESU). Dit is een service waarmee Microsoft veiligheidsupdates (dus niet bug-fixes en updates) blijft uitbrengen voor klanten die deze optie gekocht hebben. Maar let op: de prijs van deze updates bedragen ongeveer 75% van de prijs van de softwarelicentie, per jaar.
Nu komt het! Deze verlengde veiligheidsupdates zijn alleen beschikbaar via bepaalde contracten zoals de Enterprise Agreement. Dit type contract is bedoeld voor grote organisaties en pas vanaf 500 werkplekken of gebruikers kan zo’n contract gestart worden. Daarmee kunnen we concluderen dat het midden- en kleinbedrijf niet de mogelijkheid heeft om de verlengde veiligheidsupdates aan te schaffen.

UPDATE December 2019: Microsoft heeft de verlengde veiligheidsupdates (Extended Security Updates, ESU) beschikbaar gemaakt via het Cloud Solution Provider (CSP) programma. Met een minimum van één af te nemen licentie is dit de manier voor het MKB om verlengde veiligheidsupdates voor Windows 7 aan te schaffen. Helaas zijn de verlengde veiligheidsupdates voor Windows Server 2008/R2 en SQL Server 2008/R2 (nog) niet beschikbaar binnen dit programma.

Wat te doen?
We moeten de opties in twee delen opknippen. Software die niet naar een hogere versie geüpgraded of naar de cloud gebracht kan worden. Voor die situaties is er niets anders te doen dan bidden (en … koppel de machines los van het internet om mee te beginnen).
Voor de software die kan worden geüpgraded naar een hogere versie of die naar de cloud verplaatst kan worden zijn dit feitelijk de twee opties voor het MKB. Windows 7 kan naar Windows 10 gebracht worden. Windows Server 2008 en 2008 R2 – alle edities – kunnen geüpgraded worden naar de 2016 of 2019 versie. Met SQL Server 2008 of 2008 R2 is het iets ingewikkelder. Organisaties kunnen ofwel hun on-premises SQL Server upgraden naar SQL Server 2017 (en binnenkort 2019). Maar de oude SQL Server 200 / R2 naar een SQL Managed Instance (beheerde instantie) op Azure brengen is ook een mogelijkheid. Daarmee hoeft geen upgrade plaats te vinden omdat deze Azure oplossing als het ware in een ‘doosje’ zit. Microsoft verzekert u dat uw SQL Server blijft werken met de applicaties waar die SQL Server de database voor bevat. Bovendien krijgen organisaties met SQL op Azure de Extended Security Updates (verlengde veiligheidsupdates) volledig gratis tot en met drie jaar na de datum einde verlengde ondersteuning. Daarmee heeft u voldoende tijd voor een upgrade in de cloud. Een interessante mogelijkheid.

Hoe pakt u dat aan?
Bent u een MKB onderneming (of non-profit organisatie met MKB omvang) en vraagt u zich af of u nog dergelijke oude software in gebruik hebt? Dit is de best-practice aanpak:
• Alle goede upgrade- of migratieplannen beginnen met het in kaart brengen van de huidige installaties van de software. Wij kunnen u helpen met het onderzoek
• Na het onderzoek weet u welke legacy software u nog in gebruik heeft binnen uw IT omgeving (en wij weten, dat kan wel eens voor een verrassing zorgen)
• Overleg met de leverancier van uw applicaties of zij hun software ook ondersteunen op hogere versies (specifiek voor Windows Server en SQL Server)
• Maak een plan om ofwel te upgraden ofwel te migreren naar de cloud (daar kunnen wij ook bij helpen)
• Prioriteer uw plannen uitgelijnd met de komende data voor einde ondersteuning. Plan een ‘proof of concept’ voordat u een brede uitrol doet

Hulp nodig?
Uit ervaring weten wij dat het makkelijker geschreven dan gedaan is. Daarnaast heeft u capaciteit en tijd van medewerkers nodig om u op tijd voor te bereiden. Het is goed om te weten dat de specialisten van Quexcel u kunnen helpen. Wij hebben de kennis, ervaring en de strategische contacten bij Microsoft om onze hulp in uw voordeel te laten werken. Neem alstublieft contact met ons op voor meer informatie.