Menu

Wijziging in VMWare licentie meetmethode

Op 5 februari heeft VMWare een belangrijke wijziging in de licentie meetmethode aangekondigd. Natuurlijk is dit volgens VMWare om klanten beter te kunnen bedienen, maar we weten allemaal dat deze wijziging in de toekomst meer opbrengsten moet opleveren. Wat is er gewijzigd?

Leestijd: 2 minuten

Van processor naar processor
Daar waar de meeste grote softwarefabrikanten (zoals Microsoft, Oracle en IBM) al lang geleden zijn overgestapt van ‘per processor’ naar een ‘per core’ licentiemodel, wijzigt nu VMWare haar model per 1 mei 2020. Vanaf die datum hebben klanten met processoren met meer dan 32 cores niet langer één, maar twee licenties nodig. Daarmee is er geen wijziging van ‘per processor’ naar ‘per core’, maar naar een ‘per 32 cores in een processor’ licentiemodel. De afbeelding hieronder geeft de wijziging weer:

VMWare processor licentiemodel

Periode van uitstel
Hoewel de wijzigingen per 2 april 2020 in werking treden geeft VMWare haar klanten een periode van uitstel. Klanten die licenties kopen voor 30 april 2020 voor processoren met meer dan 32 cores komen tot en met 29 januari 2021 in aanmerking voor aanvullende licenties zonder extra kosten. Wel zal minimaal ‘basis support’ op deze licenties aangeschaft moeten worden.
Echter, het vooraf stapelen van licenties is niet toegestaan. De servers waarvoor de licenties zonder extra kosten van toepassing zijn moeten ook voor 30 april 2020 aangeschaft zijn.
Het aanvragen van deze extra ‘gratis’ licenties kan via een VMWare wederverkoper of door een ‘ticket’ aan te maken binnen het My VMWare klantenportaal.

Assistentie
Heeft u hulp nodig bij een slim en kostenbesparend VMWare licentiemodel ontwerp of wilt u weten hoe u kosten voor uw softwarelicenties kunt optimaliseren? Neemt u dan contact op met een van onze VMWare softwarelicentie adviseurs.

Aanmelden nieuwsbrief
U moet javascript aan hebben staan om dit formulier te kunnen versturen.