Menu

Windows Server en SQL Server nu beschikbaar via CSP (Update 10 Okt 2018)

Microsoft heeft in een blogbericht op 13 juli aangekondigd dat Windows Server en SQL Server ‘licentie abonnementen’ nu algemeen beschikbaar zijn via het Microsoft Cloud Solution Provider (CSP) programma. Dat is inderdaad nieuws, omdat dit de eerste keer is dat klassieke ‘on-premises’ licenties beschikbaar zijn via een programma bedoeld voor cloud abonnementen. Maar we moeten niet direct te blij worden, er zijn nog aardig wat vragen die open blijven (zie verderop). Maar laten we beginnen met het goede nieuws.

Azure Reserved Instances
Klanten konden altijd al een abonnement nemen op een Azure Virtual Machine (VM) voor hun cloud infrastructuur. Deze VMs hebben al een Windows Server licentie. Een prima oplossing voor ad-hoc capaciteitsvraag maar een dure oplossing voor een consistente en meer langdurige cloud infrastructuur. Voor dit type servers introduceerde Microsoft eerder al de ‘Azure Reserved Instances’ (RI, gereserveerde instanties), eenvoudig rekenkracht, netwerkcapaciteit en opslag als virtuele server. Deze zijn een stuk goedkoper, maar hebben geen Windows Server licentie. Klanten die deze RI’s gebruiken waren afhankelijk van hun Azure Hybrid Use Benefits onder Software Assurance op hun Microsoft volumelicenties. Maar klanten die dat niet hebben, hadden tot nu geen mogelijkheid om een Windows Server voor de RI aan te schaffen.

Windows Server en SQL Server CSP
In de CSP commercial prijslijst van juli zien we diverse nieuwe abonnementen: Windows Server, SQL Server (zowel Standaard als Enterprise) en Windows Server Client Acces Licenses (bijzonder, zowel per gebruiker (user) als per apparaat (device) beschikbaar).
Omdat klanten voor 1 of 3 jaar een abonnement nemen op een Azure RI, zijn de bovenvermelde abonnementen ook voor 1 of 3 jaar.

Toegestaan op eigen hardware
Hoewel de nieuwe CSP abonnementen bedoeld zijn voor gebruik met Azure RI’s, staat in de Juli editie van de Microsoft Product Terms (gebruiksvoorwaarden, Server Abonnenten voor Azure, 2.2.2. en 2.3.2. Gebruik van de Software op hardware van klanten) dat het klanten ook is toegestaan om de Server software op eigen hardware te installeren. Dit is een goede optie voor klanten die niet langer willen investeren in dure Microsoft licentiecontracten maar op zoek naar een meer flexibele en kosteneffectieve manier om Windows Server en SQL Server licenties af te nemen. Goed om te weten, klanten kunnen de licenties (abonnementen) van Azure naar eigen hardware ‘opnieuw toewijzen’, maar niet vaker dan een keer in de 90 dagen. Verder is het klanten niet toegestaan om het abonnement tegelijk voor Azure en voor eigen hardware te gebruiken (met uitzondering van een korte transitieperiode bij een migratie).

Het grote onbekende (Update: bekende …)
Wij hebben de nieuwe mogelijkheden met een aantal collega licentie experts besproken en ondanks het goede nieuws blijven er toch vragen over, zoals:
• We zien geen Windows Server RDS CAL, terwijl de RMS CAL wel beschikbaar is, een beetje vreemd (onbekend of die nog gaat komen) UPDATE: de RDS CAL via CSP Server Subscription gaat niet komen. Reden daarvoor is dat Microsoft zich inspant voor nieuwe RDS ‘on’ Azure oplossingen. De klanten mogen hier zelf ‘iets van vinden’ …
• Is het toegestaan om CSP abonnementen voor Windows Server en SQL Server te gebruiken in combinatie met dezelfde producten uit volumelicenties die de klant al heeft? (Als voorbeeld: heeft men een CSP gebaseerde client access licentie nodig om een legaal een CSP gebaseerde Server te benaderen?) UPDATE: In de Oktober 2018 Product Terms (Nederlands: Productvoorwaarden) is te lezen dat de Windows CAL uit de Server Subscriptions recht geeft op toegang tot de Windows Server software.
• In de Product voorwaarden staat dat een klant het abonnement op elk moment tijdens de looptijd van 1 of 3 jaar kan stopzetten, maar is het dan een ‘gebruik het of verlies het’ constructie? (geld terug?)
• Hoe verkrijgen klanten een installatiesleutel voor de serversoftware, wordt die aangeboden via het klanten CSP portaal? UPDATE: de installatiesleutels zijn beschikbaar in Partner Center, het centrale portaal voor CSP partners. Wanneer de CSP partner niet de software voor de klant installeert kan/moet de CSP partner de installation key aan de klant verstrekken.

En er zijn meer vragen, meest licentie-technisch van aard waar wij u hier niet mee zullen lastigvallen. Wij zijn erop gebrand om van onze Microsoft contactpersonen snel de antwoorden te krijgen. Zodra die er zijn zullen wij een update plaatsen in ons kennisportaal.

Hoe nu verder?
Wilt u de mogelijkheden voor een meer flexibele manier om Windows Server en SQL Server licenties af te nemen verder onderzoeken? Neem dan contact op met de softwarelicentie en cloud abonnementen experts van Quexcel. Wij helpen u graag met het bouwen van scenario’s op basis waarvan u de juiste strategische keuze kunt maken.
Goed om te weten, Quexcel is Microsoft CSP partner en wij helpen u graag met het invullen van uw CSP abonnementen.

Aanmelden nieuwsbrief
U moet javascript aan hebben staan om dit formulier te kunnen versturen.