Windows Virtual Desktop heet nu Azure Virtual Desktop; nieuw prijsoptie en functies

Microsoft heeft de naam van Windows Virtual Desktop gewijzigd in Azure Virtual Desktop. Daarmee opent zij duren voor op de cloud gebaseerde desktop diensten zonder het Windows besturingssysteem. Zoals de nieuwe App-streaming dienst. Naast de naamswijziging zijn er nieuwe functies beschikbaar of komen die binnenkort beschikbaar.

Leestijd: 2 minuten

Nieuwe Azure Virtual Desktop
Microsoft lanceerde Windows Virtual Desktop in het najaar van 2018 en bijna een jaar later kwam het algemeen beschikbaar. Sindsdien heeft de cloud gebaseerde virtuele desktop infrastructuur (VDI) veel fans gekregen. Niet op de laatste plaats door de Corona-pandemie, zoals Microsoft zelf schrijft in het blog waarin zij de naamswijziging bekend maakt. De naamswijziging naar Azure Virtual Desktop (AVD) legt de basis voor cloud gebaseerde virtuele desktop diensten zonder het Windows desktop besturingssysteem te leveren.

App streaming dienst
Met softwarebedrijven en externe gebruikers van organisaties in gedachten introduceert Microsoft een nieuwe App streaming dienst. Dit geeft organisaties de mogelijkheid om App-as-a-Service aan te bieden tegen een vaste abonnementsprijs. Zonder het Windows besturingssysteem is de prijs USD 5,50 per gebruiker per maand, met het Windows OS is dat USD 10. Let op: deze abonnementsprijs is nog zonder de kosten voor de onderliggende Azure services, zoals rekenkracht, opslag en netwerk.
Microsoft heeft een promotie aangekondigd; van 14 juli tot aan het einde van dit kalenderjaar betalen klanten niet voor de App streaming, alleen voor de basis Azure diensten.

Interne gebruikers
Interne gebruikers van organisaties (inclusief de medewerkers van de software ontwikkel bedrijven) kunnen het best Azure Virtual Desktop gebruiken met hun bestaande Windows licentierechten, zoals Microsoft 365 E3/E5 en Windows Enterprise E3/E5.

Nieuwe Azure Virtual Desktop functies
Microsoft heeft ook nieuwe functies aangekondigd, waarvan sommigen nu al beschikbaar zijn. Anderen komen volgens Microsoft zeer binnenkort. Een kort overzicht (ga voor de volledige beschrijving naar dit bericht):

• Verbeterde ondersteuning voor Azure Active Directory
  • Windows 10 Enterprise multi-sessie VM Beheer met Endpoint Manager
  • QuickStart uitrol vanaf Azure portal

Een continue actueel overzicht van alle nieuwe functies publiceert Microsoft online.

Mogelijkheden voor licenties
Met de nieuwe mogelijkheden voor App-streaming komen er tegelijk nieuwe licentie-opties. Heeft u interesse in Azure Virtual Desktop maar weet u niet goed hoe u dat correct kunt licentiëren? Bespaar op kosten en vermijd het risico op te weinig licenties met de hulp van onze licentie adviseurs. Neem contact met ons op als u hulp nodig heeft.