Menu

10 dingen die u moet weten van het Microsoft Cloud Solution Provider (CSP) programma

Bij Quexcel krijgen wij veel vragen of het nieuwe, in 2015 gelanceerde, Microsoft Cloud Solution Provider programma, ook bekend als CSP. Hieronder staan de tien meest gestelde vragen met de juiste antwoorden. Staat uw vraag er niet bij? Neem dan gerust contact met ons op, wij zijn er om u te helpen.

Is CSP een licentieprogramma?
Nee, het is niet ‘alleen’ een licentieprogramma. CSP is ontworpen om u uw cloud abonnementen te leveren, zoals Office365, Enterprise Mobility Suite (EMS), Azure en Dynamics CRM Online. Maar het is meer dan alleen een licentie platform. Binnen CSP krijgt u dezelfde flexibiliteit als wanneer u de cloud abonnementen rechtstreeks bij Microsoft zou afnemen, maar dan met een maandelijkse factuur van uw partner voor het abonnement mét services. Daarnaast is er voor de CSP partner het door Microsoft verplichte 24/7 support aan u te leveren. Bij elkaar betekent dit dat CSP dus meer is dan een ‘licentieoplossing’ alleen.

Is het alleen voor cloud?
Ja. De naam ‘Cloud Solution Provider’ programma impliceert dat het alleen om cloud gaat. Nog sterker, binnen CSP vindt u alleen de Microsoft publieke cloud diensten. Office365, SharePoint Online, Skype for Business Online en andere productiviteitsoplossingen. Maar ook beveiligingsoplossingen zoals Enterprise Mobility Suite (EMS) en cloud platform services via Azure.

Wat moet ik met mijn traditionele on premise software?
Voor de licenties voor uw on premise software (software geïnstalleerd bij u op locatie), heeft u een andere licentiecontract via een Microsoft partner nodig (zie ook laatste vraag). Denk daarbij aan het Open programma voor het MKB of het Microsoft Products and Services Agreement (MPSA) voor grote organisaties.

Teken ik een contract met Microsoft?
Ja. U bestelt uw cloud abonnementen bij uw Microsoft CSP partner en u ontvangt van hen ook de ondersteuning en de facturen. Maar Microsoft is de eigenaar van het intellectueel eigendom van de cloud software oplossing – software as a service. Dat betekent dat Microsoft de voorwaarden voor gebruik bepaalt. Als contractpartij moet u de Microsoft Cloud Agreement ondertekenen en zijn de Microsoft Online Service Terms (OST) van toepassing. De Cloud Agreement is de juridische overeenkomst tussen uw organisatie en Microsoft.

Van wie krijg ik ondersteuning?
Binnen het CSP programma geeft de CSP provider, dit is een Microsoft partner, u de support die u nodig heeft. Dit is een ‘door Microsoft voor CSP leveranciers’ verplichte 24/7 oplossing. Er zijn een aantal (kleinere) CSP partners die niet in staat zijn zelf klokje rond ondersteuning te bieden en werken daarvoor samen met een lokale of wereldwijd opererende distributeur. Uiteindelijk is het zo dat wanneer u problemen ondervindt met uw cloud dienst u naar uw eigen CSP leverancier gaat en niet rechtstreeks naar Microsoft.

Kan ik buitenlandse vestigingen meenemen?
Dat hangt ervan af. Het CSP programma is opgedeeld in verschillende geografische regio’s. U kunt uw buitenlandse vestigingen of bedrijven binnen dezelfde CSP overeenkomst opnemen wanneer deze gevestigd zijn binnen dezelfde geografische regio als waar het contract gesloten wordt. Zo’n regio is, als voorbeeld, de EU/EFTA of Latijns Amerika en het Caribisch gebied. Hier staat een overzicht van de door Microsoft gedefinieerde geografische regio’s.

Kan ik op elk moment starten en stoppen?
Ja, het CSP programma is zo ontworpen dat het een maandelijks abonnement is. Dit betekent dat u in elke kalendermaand kunt starten en ook stoppen. Het is wel opletten want er zijn CSP leveranciers die u verplichten om de eerste 12 maanden verplicht af te nemen voordat u een abonnement kunt wijzigen of opzeggen. Aan de andere kant krijgt u met CSP de flexibiliteit om uw abonnement, in aantal en soort diensten, per maand aan te passen.

Aan wie betaal ik?
De CSP partner is uw leverancier bij wie u bestelt en aan wie u betaalt. Zij handelt op haar beurt de betaling voor het cloud abonnement af met Microsoft, direct of via een distributeur wanneer uw CSP partner een ‘indirecte partner’ is. U hoeft zich daar echter geen zorgen om te maken, uw Cloud Solution Provider is het enige aanspreekpunt waar u mee te maken heeft.

Waarom moet ik CSP kiezen?
CSP is een programma met cloud abonnementen en dienstverlening met een aantal voordelen, maar ook nadelen. De voordelen zijn de flexibiliteit van maandelijkse consumptie en betaling. Een ander voordeel is dat u slechts één facturerende partij heeft voor het abonnement en de dienstverlening. En wanneer alles loopt als bedacht krijgt u daarbij de best denkbare lokale ondersteuning. Een groot nadeel van CSP is dat u traditionele, op locatie geïnstalleerde software, niet binnen het CSP programma van licenties kunt voorzien.

Is er een alternatief?
Ja dat is er. In het bijzonder wanneer u een gemengde of hybride IT omgeving heeft is er een betere oplossing zoals het Open Value Subscription (OVS) programma voor kleine en middelgrote organisaties. OVS geeft u de mogelijkheid om zowel publieke cloud diensten als lokaal geïnstalleerde software van licenties te voorzien. Verder is het een programma gebaseerd op een abonnement met bijkomende voordelen: u kunt het aantal abonnementen wijzigen of het aantal en soort software wijzigen en u heeft het voordeel van gespreide betaling. Budgetteren in plaats van investeren. In tegenstelling tot het CSP programma zijn de wijzigingen en betalingen binnen OVS niet per maand maar per jaar. Moet u meer dan 500 apparaten of gebruikers van licenties en abonnementen voorzien? Dan is het corresponderende Enterprise Agreement Subscription mogelijk een goede oplossing.

Wilt u meer weten over het Microsoft Cloud Solution Provider programma? Neem dan contact met ons op, wij zijn er om u te helpen.

Quexcel
The Power of Knowledge

Aanmelden nieuwsbrief
U moet javascript aan hebben staan om dit formulier te kunnen versturen.