Menu

NCTV vreest cyberaanvallen

“De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid vreest cyberaanvallen: software bij veel bedrijven is verouderd.” De kop boven een nieuwsartikel over digitale dreiging op NOS.nl.

Kwetsbare oude software
Wij kunnen de conclusie onderschrijven dat veel organisaties in meer of mindere mate verouderde, niet meer ondersteunde, software gebruiken. Veelal blijven systemen in gebruik omdat er (oude) niet meer gebruikte applicaties op staan, maar data wel bewaard moet blijven. Ook komen we binnen productiesystemen nog veel machine-gebonden computers tegen met sterk verouderde besturingssystemen. Daarnaast vinden veel IT specialisten bij bedrijven het up-to-date brengen en houden van software tijdrovend, kostbaar en complex.
Toch zouden meer bedrijven naar deze materie moeten kijken. Zoals uit het onderzoek ‘Digitale Dreiging’ blijkt, zijn systemen met verouderde software, zoals Microsoft Windows XP, Windows Sever 2008 en/of SQL Server 2008 een gemakkelijke prooi voor cybercriminelen. De kosten en inspanningen die bedrijven moeten plegen die getroffen worden door malware of internetcriminaliteit overstijgen de kosten en inspanningen voor het update van systemen met een veelvoud. Daarnaast is cyberdreiging een directe aanval op de economie. Maar hoe start je nu?

Software Asset Management
Starten met Software Asset Management (SAM) is een goed begin. SAM is het geheel aan processen, techniek en menselijke interactie rondom software. Een goed beheerde SAM dienst brengt systemen en software in kaart, bepaalt afhankelijkheden en biedt upgradepaden voor verouderde systemen. Meten is weten en altijd een goede start. Daarnaast biedt SAM uiteraard nog meer voordelen, zoals beperking van juridische risico’s, kostenverlaging van software en licenties en openingen voor innovatie en digitale transformatie. Zoals wij graag zeggen: “SAM juist uitgevoerd is een strategisch voordeel”; praat eens met de SAM-specialisten van Quexcel.

Aanmelden nieuwsbrief
U moet javascript aan hebben staan om dit formulier te kunnen versturen.