Gewijzigde Microsoft licentievoorwaarden voor dedicated hosted cloud diensten

Op 1 augustus kondigde Microsoft een wijziging in de licentie gebruiksvoorwaarden voor ‘dedicated hosted cloud services’ aan. Die wijziging gaat op 1 oktober 2019 in.
Onder de huidige licentievoorwaarden mogen klanten hun licenties gebruiken met hardware die alleen voor hen ter beschikking staat, zelfs als die hardware onder dagelijks beheer is van een Serviceprovider of op locatie van die Service Provider staat. In sommige gevallen gaat dat veranderen.

Toegewezen gebruik
De actuele gebruiksvoorwaarden in de Productvoorwaarden (Product Terms) staat klanten toe om softwarelicenties te gebruiken voor hun servers en computers. Wanneer de klant die hardware naar een derde partij verplaatst is dat nog steeds toegestaan. Wanneer een klant virtuele machines gebruikt (zoals virtuele servers) en die naar een datacenter wil verplaatsen is dat nog steeds toegestaan, mits de onderliggende hardware is toegewezen voor gebruik voor alléén die klant. Wanneer de hardware niet is toegewezen aan de klant maar gedeeld wordt met anderen, dan mogen de virtuele machines alleen verplaatst worden onder ‘License Mobility through Software Assurance’ rechten. Dit betekent dat de klant actieve Software Assurance op hun licenties moet hebben en het recht geldt alleen voor bepaalde producten (zoals Exchange Server, SharePoint Server, SQL Server en enkele anderen).

Listed Providers
Wat op 1 oktober 2019 verandert is dat het recht om licenties toe te wijzen aan hardware van een derde partij, maar exclusief toegewezen aan de klant, voor sommige ‘Listed Providers’ zal stoppen. Vanaf die datum mogen klanten hun virtuele machines alleen verplaatsen naar de aan de klant toegewezen hardware in het datacenter van deze Listed Providers onder License Mobility through Software Assurance rechten. Dat vereist – zoals vermeld – actieve Software Assurance op de betreffende licenties. Deze Listed Providers zijn Service Providers die door Microsoft zijn gepubliceerd. Momenteel zijn dit:

• Amazon Web Services / AWS
• Alibaba
• Google Single Tenant
Microsoft Azure Dedicated Host

Voor Service Providers de niet op de gepubliceerde lijst staan, zijn er geen wijzgingen.

Gevolg
Volgens Microsoft kunnen klanten die voor 1 oktober 2019 licenties hebben aangeschaft die licenties blijven gebruiken, zelfs met aan de klant toegewezen hardware bij de Listed Providers. Echter, licenties aangeschaft op of na 1 oktober 2019 vallen onder de gewijzigde gebruiksvoorwaarden voor ‘dedicated hosted cloud services’ en kunnen niet meer ingezet worden. Klanten die hun licenties voor dit scenario willen blijven gebruiken moeten Software Assurance aanschaffen of via de Service Provider de licenties via de Service Provider License Agreement (SPLA) gaan afnemen.

Kennis
License Mobility, Software Assurance en de komende wijzigingen behandelen wij tijdens de Microsoft Cloud en Licentietraining voor Microsoft Partners en Microsoft medewerkers op 18 en 19 september te Utrecht.
Wilt u meer informatie of heeft u behoefte aan advies voor uw specifieke situatie, neem dan contact op met een van onze software licentie experts.