Hoe licentieer ik SQL Server?

SQL Server is een van de meest gebruikte database applicatieservers en Microsoft biedt verschillende edities. De mogelijkheden voor licenties zijn tegelijk talrijk, wat SQL Server licenties een complexe materie maakt. In dit kennisartikel leggen wij u de basis van SQL Server licentiëring uit.

Leestijd: 10 minuten

Attentie: de informatie die wij u hier presenteren is gebaseerd op de Microsoft November 2019 Productvoorwaarden (Engels: Product Terms) en is uitsluitend bedoeld als richtlijn zonder enige aansprakelijkheid. Raadpleeg alstublieft altijd de juiste Microsoft softwarelicentievoorwaarden of vraag om een professioneel advies voordat u een licentieaanschaf doet.

SQL Server Edities
Met de huidige SQL Server 2019 biedt Microsoft de onderstaande SQL Server edities.
Enterprise editie, bedoeld voor bedrijfkritische, hoge dichtheid of hoge beschikbaarheid opties met volledige functionaliteit.
Standaard editie biedt volledige databasecapaciteit voor middelzware applicaties.
Web editie is te gebruiken, uitsluitend voor oplossingen die uitsluitend via het internet geboden worden (Web editie alleen af te nemen door Software Services leveranciers en niet beschikbaar voor ‘eindklanten’)
Express editie is een gratis uitvoering – maar gebruikers moeten wel voldoen aan de voorwaarden tot gebruik – met beperkte functionaliteit en capaciteit, meestal gebruikt voor kleine databaseoplossingen.
Developer editie is eveneens een gratis uitvoering. Het heeft dezelfde functionaliteit als de Enterprise editie, maar kan alleen gebruikt worden binnen niet-productieomgevingen (ontwikkeling, test en acceptatie, OTA).

SQL Server licentiemodellen
Er zijn twee algemene licentiemodellen voor SQL Server.
Het Server + CAL model (client access license, toegangslicentie) geeft de mogelijkheid om individuele gebruikers of apparaten voor gebruik van SQL Server te licentiëren. Elke SQL Server heeft een SQL Server licentie nodig. Elke gebruiker (natuurlijke persoon) en/of elk apparaat heeft een SQL Server CAL (per gebruiker en/of per apparaat) nodig voor toegang tot en gebruik van een gelicentieerde SQL Server. Deze CAL moet van dezelfde of een hogere versie zijn dan de SQL Server die wordt gebruikt. Voorbeeld: u kunt geen SQL Server 2014 CAL licenties inzetten voor toegang tot een gelicentieerde SQL Server 2019. Elke gebruiker en/of elk apparaat die/dat voorzien is van een SQL Server CAL licentie mag meerdere SQL Servers benaderen en gebruiken.

Wanneer u het SQL Server + CAL model inzet voor uw SQL omgeving, zijn de SQL Server licentieregels hetzelfde voor zowel fysieke als virtuele installaties van SQL Server.

Het per Core model is het meest gebruikt wanneer het aantal gebruikers of apparaten dat een SQL Server gebruikt niet bekend is, of heel moeilijk vast te stellen. Of wanneer de SQL Server gebruikt wordt voor toepassingen over het internet, of wanneer het per Core licentiemodel goedkoper is dan het Server + CAL model. Zie verderop voor gedetailleerde per Core opties voor licenties.

SQL Server licentiemodel beschikbaarheid

SQL Server – per Core licenties fysieke servers
Wanneer u een SQL Server installeert en gebruikt op een enkelvoudige, niet gevirtualiseerde server dan heeft u een core licentie nodig voor elke fysieke core in elke processor in die server. Hou er alstublieft rekening mee dat de licentievoorwaarden een minimum van vier core-licenties per fysieke processor vereisen en dat de core-licenties verkocht worden in pakketjes van 2 (2-core license pack).

SQL Server – per Core licenties virtuele omgevingen
Wanneer u SQL Server binnen gevirtualiseerde omgevingen inzet zijn de licentiemogelijkheden meer complex. Om te beginnen kunnen klanten de licenties inzetten per afzonderlijke virtuele server waarop SQL Server is geïnstalleerd. In dat geval moeten alle virtuele cores die zijn toegewezen aan het besturingssysteem (bijvoorbeeld Windows Server, VM) waarop de SQL Server is geïnstalleerd van een core licentie zijn voorzien. In dit geval is het minimum af te nemen vier core licenties per virtuele SQL Server.

De tweede mogelijkheid is om de onderliggende fysieke host, waarop de virtuele machines met SQL server zijn geïnstalleerd, van licenties te voorzien. In dat geval moeten alle fysieke cores van alle processoren een SQL Server core licentie hebben toegewezen. Deze optie kan financieel interessant zijn voor klanten met een groot aantal SQL Servers met een hoge dichtheid binnen de virtuele omgeving. Want wanneer klanten alle cores van alle processoren voorzien van SQL Server Enterprise corelicenties en deze licenties voorzien van Software Assurance (onderhoudsprogramma) krijgen klanten namelijk ongelimiteerde virtualisatierechten. In dat geval betekent dit dat klanten een ongelimiteerd aantal virtueel geïnstalleerde SQL Server Enterprise en SQL Server Standaard op elk willekeurig aantal besturingssystemen mag inzetten (vergeet alstublieft niet om Windows Servers van de juiste (aantallen) licenties te voorzien).

Software Assurance
Microsoft Software Assurance is een onderhoudsprogramma dat extra voordelen of rechten geeft aan SQL Server licenties. Het is algemeen bekend voor het ‘recht op de meest actuele versie’, maar er zijn in totaal 27 meer voordelen binnen Software Assurance. In de onderstaande tabel staan enkele SQL Server Software Assurrance voordelen met een korte uitleg daarna.

License Mobility within Server Farms geeft klanten het recht om SQL Server, Server of Core licenties, op elk gewenst moment opnieuw toe te wijzen van de ene naar de andere host en de bijbehorende VM te verplaatsen zonder de noodzaak voor extra licenties (zonder Software Assurance mag dat slechts een keer in de 90 dagen). Dit geeft klanten het voordeel om hoge beschikbaarheid te realiseren via bijvoorbeeld Dynamic Replication Services.

License Mobility Through Software Assurance geeft klanten het recht om een SQL Server, Server of Core licentie opnieuw toe te wijzen aan gedeelde hardware in een datacenter van een derde partij, mits de aanbieder een geautoriseerde Microsoft License Mobility partner is.

Azure Hybrid Benefits gelden alleen voor SQL Core licenties en geeft klanten het recht om SQL Server Core licenties toe te wijzen aan Microsoft Azure. Daarmee betalen klanten binnen Microsoft Azure alleen voor de basisdiensten, zoals processorgebruik, geheugen, netwerkdiensten en zo verder.

Active Passive (actief-passief) Fail Over Servers voor hoge beschikbaarheid betekent dat klanten een tweede SQL Server kunnen installeren zonder noodzaak voor een extra licentie, mits die tweede server alleen gebruikt wordt voor ‘fail over’ situaties.

Disaster Recovery is een nieuwe optie. Het werkt hetzelfde als de active-passive fail over rechten, maar bedoelt om data na een noodgeval te kunnen herstellen. Lees voor meer informatie ons artikel over de nieuwe SQL Server mogelijkheden voor hoge beschikbaarheid per november 2019.

Andere mogelijkheden
Tot zover de basis SQL Server licentiëring. Er zijn meer mogelijkheden, zoals Parallel Data Warehouse, SQL Server Big Data Nodes, virtuele container licenties, SQL cluster licentiëring, SQL voor PowerBI en vele meer. Deze mogelijkheden zijn eenvoudigweg te complex om in een kennisartikel uit te leggen en wij adviseren u om voor die situaties contact met ons op te nemen.

SQL op Azure
En …. natuurlijk zijn er diverse SQL Server mogelijkheden binnen Microsoft Azure, zoals de SQL Managed Instance (‘beheerde instantie’), SQL Data Lake of eenvoudig een SQL Server op een virtuele machine binnen Azure. Bent u geïnteresseerd in Azure SQL mogelijkheden? Neem dan contact met ons op.

Uw oplossing
Nogmaals, SQL Server licenties kunnen ingewikkeld zijn. Daarnaast geldt dat SQL Server licenties kostbaar zijn en een kleine vergissing in de keuze voor licenties grote juridische en financiële gevolgen kan hebben. Leest u daarom alstublieft altijd zorgvuldig alle officiële Microsoft licentiedocumentatie of neem contact op met een van onze software licentie experts om u te helpen.

Voor IT bedrijven
Weet u niet zeker welke SQL Server licentieoplossing het beste is voor uw klant? SQL Server licenties worden behandeld in onze Softwarelicentie en cloud trainingen voor Microsoft Partners. Of laat ons u helpen uw klant te helpen. Neem contact met ons op voor de mogelijkheden.