Microsoft Open Licentie programma met pensioen

Na ruim 20 jaar goede dienst voor het kopen van eeuwigdurende licenties door kleine en middelgrote bedrijven gaat het Microsoft Open Licentieprogramma met pensioen. Klanten kunnen na 1 januari 2022 binnen dit licentieprogramma geen aankopen meer doen.

Leestijd: 2 minuten

Open programma
Binnen het Microsoft Volumelicentie programma bestaat het Open Programma, bedoelt om meerdere eeuwigdurende softwarelicenties met of zonder Software Assurance te kopen. Het bestaat uit het Open Value, Open Value Subscription en Open License. De laatste, voor ad-hoc en niet gestandaardiseerde aankopen, stopt op 31 december 2021. Wat zijn de alternatieven?

Eeuwigdurende licenties
Of beter, softwarelicenties met eeuwigdurend gebruiksrecht, zijn per juli 2020 voor klanten via partners en het Cloud Solution Programma (CSP) verkrijgbaar. Ongeacht of u deze licenties via het Open programma of via CSP koopt, als klant kunt u die licenties voor altijd blijven gebruiken. Het stoppen van het Open License programma heeft daar geen invloed op.

Software Assurance
Klanten die hun softwarelicenties met Software Assurance (SA) via het Open License programma aanschaffen behouden hun SA voordelen tot het einde van hun overeenkomst. De einddatum van die overeenkomst kan op, of na de einddatum van het Open Programma liggen.
Voor het vernieuwen van de Software Assurance adviseren wij een nieuwe of bestaande Open Value overeenkomst.

Abonnementen
Klanten die een abonnement op Office 365 of een andere Microsoft cloud dienst via het Open programma zijn aangegaan en hun abonnement willen verlengen kunnen dat doen binnen een Open Value, een Open Value Subscription (wanneer aan minimumvoorwaarden wordt voldaan) of het Cloud Solution Provider programma.

Azure
Naast andere typen overeenkomsten kunnen klanten vooraf betaald Azure tegoed (pre-paid Azure tokens) kopen binnen het Open licentieprogramma. Klanten die niet willen overstappen naar de ‘pay-as-you-go’ methode (direct bij Microsoft of via een partner binnen het CSP programma) en vooraf betaald tegoed willen blijven gebruiken zullen een nieuw Open Value Agreement moeten aangaan.

Ondersteuning
Wilt u hulp bij het bepalen wat voor u de beste en meest kostenefficiënte licentie-oplossing is? Neem dan contact op met een van onze licentie-experts om u te helpen.