Nu beschikbaar: eeuwigdurende licenties binnen een Microsoft programma voor cloud abonnementen

Een softwarelicentie is het juridische bewijs dat u het recht heeft om een stuk technologie te gebruiken. Traditioneel koopt u zo’n softwarelicentie via een van de diverse softwarelicentie-programma’s. Zoals het Microsoft Volume licentieprogramma met de Enterprise Agreement en de Open Licentie overeenkomst. Nu is er een nieuwe route: koop uw traditionele softwarelicenties via het Cloud Solution Provider programma.

Leestijd: 4 minuten

Eeuwigdurend gebruiksrecht
De softwarelicentie voor eeuwigdurend gebruiksrecht (perpetual license) geeft u het recht om een bepaalde versie en editie van de software te installeren, weer te geven, te gebruiken of op enige andere wijze interactie mee te hebben. Als voorbeeld, een softwarelicentie voor Office 2016 Professional Plus geeft u het eeuwigdurend recht om Office 2016 (versie) Professional Plus (editie) te gebruiken. Zonder onderhoudsprogramma zoals Software Assurance (waarvoor u periodiek moet betalen) heeft u niet het recht om een hogere / nieuwere versie te gebruiken. Ook geeft de licentie u geen recht om een andere editie van het product te gebruiken (voorbeeld: SQL Enterprise op SQL Standaard licentie). Dit zijn allemaal hele specifieke regels en voorwaarden die passen bij traditionele IT en klassieke licentieprogramma’s.

Cloud abonnement
In tegenstelling tot cloud abonnementen …. Het altijd up-to-date zijn en betalen naar gebruiken zijn grote drijvers om op moderne wijze nieuwe technologie te consumeren. Het past bij moderne IT behoeftes waar tegelijk flexibiliteit en kostenverlaging alsook innovatie willen. Zoals Office 365 E3, wat de klassieke Office applicaties biedt met extra online diensten om een nieuwe manier van werken mogelijk te maken (zoals Teams).
Om dit allemaal mogelijk te maken is cloud computing technologie verkrijgbaar in zeer flexibele licentieprogramma’s gebaseerd op maand- en jaarabonnementen.

Eeuwigdurende licenties binnen een programma voor cloud abonnementen
Vanaf juli 2020 biedt Microsoft eeuwigdurende softwarelicenties binnen het Cloud Solution Provider programma. Met andere woorden, klassieke IT via een moderne licentie-oplossing. Is dat logisch? Wij denken van wel, maar er een adder onder het gras (natuurlijk, het blijft uiteindelijk Microsoft) …

Snelle start
Wanneer u behoeft heeft aan traditionele software om op eigen locatie (on-premise) te installeren en u koopt dat nu via een gecertificeerde Cloud Solution Provider heeft u een aantal voordelen:

• Start met een enkele licentie in plaats van minimaal vijf (voor Open License)
  • Levering van de software en installatiesleutel duurt minuten, geen dagen
  • Licentieregistratie binnen het Microsoft 365 Admin Center portaal, dat veel beter werkt en veel klantvriendelijker is dan het Volume Licensing Service Center
  • Beheer van zowel uw traditionele software als uw cloud abonnementen op een en dezelfde plek
  • Gelijke prijs

Nadelen
Maar … binnen het Cloud Solution Provider (CSP) programma is geen Software Assurance beschikbaar voor eeuwigdurende licenties (net zoals dat niet voor cloud abonnementen bestaat). Dit betekent dat klanten belangrijke voordelen missen, zoals:

• Geen upgraderechten
  • Geen License Mobility voor virtuele IT Infrastructuren
  • Geen mogelijkheid voor gespreide betaling
  • Geen Azure Hybrid Benefits

En enkele meer, maar dit zijn wel de meest belangrijke.
Klanten die de voordelen van Software Assurance nodig hebben moeten hun eeuwigdurende licenties en software assurance aanschaffen via andere licentieprogramma’s zoals Open Value. Hoe lang dat soort licentieprogramma’s nog blijven bestaan, niemand die het weet ….

Een kans voor u
Wilt u weten wat deze wijziging in software licentieprogramma’s betekent voor uw organisatie? Wilt u weten welke kansen het brengt of wat u moet doen nu het Open License programma gaat verdwijnen? Boek dan nu een van onze softwarelicentie experts om u bij te praten.

Wilt u zelf meer weten over softwarelicenties en cloud abonnementen en hoe u dat slim, kostenefficiënt en compliant regelt voor uw organisatie? Op 18 en 19 november geven wij een Software Licensing Essentials training waar dit onderwerp behandeld wordt. Inschrijven is nog mogelijk.