Flink besparen met Microsoft Azure Hybrid Benefits

Toegegeven, de woorden ‘Microsoft’ en ‘besparen’ hoort u niet vaak in één zin. Dat blijkt onterecht want Microsoft biedt klanten diverse mogelijkheden om geld te besparen wanneer zij naar de cloud overstappen. Azure Hybrid Benefit is een van die kostenbesparende mogelijkheden en tegelijk een van de best bewaarde geheimen.

Leestijd: 4 minuten

Azure Hybrid Benefit
De grote vraag: ‘Wat is het en hoe werkt het?’. Azure Hybrid Benefit is het recht dat een klant onder actieve Software Assurance (SA) heeft om bestaande softwarelicenties te gebruiken om de kosten van Windows Server en SQL Server in Azure af te dekken. In meer populaire termen, een ‘breng je eigen licentie mee’ principe. Dit is de software die in aanmerking komt om in te zetten voor Azure Hybrid Benefits:

• Windows Server Datacenter Core Licenties met SA
  • Windows Server Standaard Core Licenties met SA
  • SQL Server Enterprise Core Licenties met SA
  • SQL Server Standaard Core Licenties met SA

Met uitzondering van Windows Server Datacenter, komen alle anderen aangeschaft als een Server Subscription via het Cloud Solution Provider (CSP) programma ook in aanmerking voor Azure Hybrid Benefits.

Meer besparen
Meer goed nieuws. Wanneer we kijken naar SQL Server dan geldt zelfs dat Microsoft klanten met licenties voor SQL Server Enterprise Core met SA een 1:4 ratio geeft; voor elke SQL Server Enterprise Core licentie met actieve SA die een klant heeft krijgt de klant 4 cores SQL Server Enterprise (general purpose) in Azure terug. Dat betekent dat klanten die hun SQL Server omgeving, voorzien van SQL Server Enterprise licenties, naar Azure migreren slechts voor 25% van hun SQL Server Enterprise licenties Software Assurance aan hoeven te schaffen.

SQL Enterprise Azure Hybrid Benefit ratio

Kijken we naar Windows Server Datacenter dan is er bij Azure Hybrid Benefits nog een andere mogelijkheid om op kosten te besparen: dubbele gebruiksrechten. Klanten mogen de software die zij mogen gebruiken onder Windows Server Datacenter licentie rechten tegelijk in Azure als binnen hun eigen datacenter inzetten. Voor Windows Server Standaard en de SQL Server varianten geldt dit recht niet, met uitzondering voor een eenmalige migratie en een beperkte tijd.

Niet vergeten
Het lijkt allemaal fantastisch en eigenlijk is het dat ook. Toch zijn er een paar zaken die u niet moet vergeten om dure verrassingen achteraf te voorkomen:

• Azure Hybrid Benefit is een recht Software Assurance, vergeet dus niet om de Software Assurance aan het einde van de looptijd van uw contract te vernieuwen
  • Als klant bent u verantwoordelijk voor een deugdelijke administratie (Hulp nodig? Wij hebben daarvoor een beheerde dienst beschikbaar)
  • Wanneer u het recht inzet hoeft u geen licentie-overdrachtsformulieren in te vullen en aan Microsoft te sturen, maar u moet wel de juiste vinkjes zetten wanneer u virtuele machines binnen Azure aanmaakt

Andere mogelijkheden
Er zijn meer mogelijkheden om op kosten te besparen. Binnen Azure Hybrid Benefits geeft Microsoft ongelimiteerde virtualisatierechten voor Windows Server Datacenter licenties toegewezen aan een Azure Dedicated Host.
Met gereserveerde capaciteit geeft Microsoft klanten korting voor hun keuze voor het platform. Speciale rechten voor SQL Server Failover naar Azure of Disaster Recovery opties naar Azure besparen ook op softwarelicentiekosten.

Hulp van experts
Met alle beschikbare opties is het moeilijk om de meest kostenefficiënte keuze te maken. Daarnaast veranderen de Microsoft licentieregels nogal eens, dus wat moet u doen? Een van de dingen die u kunt doen is hulp inschakelen van een van onze softwarelicentie- en cloud adviseurs. Zij begeleiden u met Azure Hybrid Benefits en andere kostenbesparende mogelijkheden die uw organisatie passen als een maatpak.