Microsoft Windows 365 Cloud PC Licenties

In de nazomer van 2021 introduceerde Microsoft hun Cloud PC: Windows 365. Volgens Microsoft kunnen klanten Windows 10 – en binnenkort Windows 11 – met gepersonaliseerde Apps streamen vanuit de cloud naar elk apparaat. Wij nemen u op een korte tour door de benodigde licenties.

Leestijd: 3 minuten

Meerdere configuraties
Windows 365 Cloud PC is beschikbaar in 12 verschillende configuraties, met keuze in virtuele processor, geheugen en opslag. De eenvoudige varianten zijn prima voor mobiel werken via een browser en misschien wilt u een ‘zware’ variant voor zware IT gebruikers.

En Azure Virtual Desktop?
Is Windows 365 een virtuele desktop (infrastructuur)? Jazeker. Sterker nog, de oplossing is gebaseerd op Azure Virtual Desktop. Het belangrijkste verschil is dat Windows 365 een kant en klare oplossing is – Software as a Server – met een beperkte hoeveelheid instellingen die een klant kan doen. Azure Virtual Desktop is de Platform as a Service oplossing, waar klanten meer keuze hebben in instellingen, beheeropties en integratie met VMWare en Citrix (Windows 365 biedt dat niet). Een artikel over Azure Virtual Desktop licenties vindt u hier.

Twee edities
Windows 365 is beschikbaar in twee verschillende edities: Enterprise en Business. De Enterprise editie is bedoeld voor grotere klanten, die , als voorbeeld, Microsoft Endpoint Manager voor beheer nodig hebben. De Business editie biedt uitsluitend Azure AD Management en kent een limiet van 300 gebruikers. Maar deze editie kan prima passen bij het Midden en Kleinbedrijf. Alle informatie over varianten, eigenschappen en functies vindt u hier.

Windows 365 licenties
Windows 365 is een online dienst die een licentie vereist voor elke gebruiker die de dienst gebruikt. Klanten die Windows 365 Enterprise willen inzetten moeten hun gebruikers van de volgende licenties voorzien (afzonderlijk of als totaal in een bundel):

• Windows 10 Enterprise
  • Intune
  • Azure Active Directory Plan 1 of Plan 2

Een voorbeeld van een bundel die al deze licenties bevat is Microsoft 365 E3 of Microsoft 365 Business Premium.

Windows 365 heeft geen licentievoorwaarden. Licenties mogen worden toegewezen aan elke gebruiker op elk moment (hou alstublieft wel de regels voor licentietoewijzing aan). Echter, Microsoft biedt wel een Windows 365 Business met Windows Hybrid Benefit License Assignment Eligibility tegen een gereduceerd tarief (US$ 4 minder).
Dit zijn de voorwaarden voor de Hybrid Benefit korting:

• De gelicentieerde gebruiker moet de hoofdgebruiker zijn van een apparaat dat een licentie voor Windows 10 / 11 Professional heeft toegewezen gekregen
  • De gelicentieerde gebruiker moet de Windows 365 PC teminste eenmaal per abonnementsperiode vanaf dat gelicentieerde apparaat gebruiken

Als de klant niet aan die voorwaarde voldoet dan moet de klant de hogere, volledige prijs betalen. Een voorbeeld van een 2vCPU machine met 8 GB Ram en 256 GB opslag (Microsoft adviesprijs per gebruiker per maand):

Windows 365 Enterprise*                                                                      US$ 50
Windows 365 Business                                                                           US$ 54
Windows 365 Business met Windows Hybrid Benefits                   US$ 50

* Licentievoorwaarden van toepassing

Meer informatie
Wilt u meer informatie over Windows 365 licenties of wilt u graag een gelicentieerde licentie-adviseur om u te helpen? Neem dan contact met ons op voor een afspraak.