Nieuwe producten voor zelfbediening aankoop beschikbaar

Microsoft startte met de zelfbediening voor Power Platform cloud aankopen in januari 2020. Nu heeft zij twee nieuwe producten aan het assortiment toegevoegd: het nieuwe Power BI Premium per user abonnement en Power Automate per gebruiker met ‘attended RPA’. Dit is wat u moet weten.

Leestijd: 2 minuten

Zelfbediening
De zelfbedieningsoptie voor het kopen van cloud diensten is niet ‘zomaar’ een willekeurige aankoop. Medewerkers die de zelfbedieningsoptie willen gebruiken kunnen dat alleen doen met hun zakelijke gegevens. Dit betekent dat de beheerder van de tenant of de IT afdeling kan ‘zien’ wat er gebeurt en kan dit ook beheren. Het gekozen abonnement verschijnt in de tenant van de organisatie. De koten worden aan de klant ten laste gebracht in overeenstemming met de gekozen betaalmethode (die kan afhangen van de gekozen contractvorm).

Nieuwe producten
Microsoft heeft twee nieuwe producten aan het assortiment toegevoegd die vanaf 19 april via zelfbediening te kiezen zijn:

1. Microsoft Power BI Premium per gebruiker abonnement
  2. Microsoft Power Automate per gebruiker plan met ‘attended RPA’

RPA is een afkorting van ‘Robotic Process Automation’, wat zoveel betekent als een gerobotiseerde procesautomatisering. Een ‘Attended’ is de variant waarbij het geautomatiseerde proces wordt gestart door een persoon.

Bedrijven
De mogelijk tot aankopen via zelfbediening is niet beschikbaar voor klanten die in aanmerking komen voor abonnementen voor overheid of onderwijs.

Controle
Als beheerder van de tenant heeft u de mogelijkheid om de mogelijkheid tot aankopen via zelfbediening te limiteren. Dit gaat per product. U kunt het instellen via een PowerShell script. Klik op PowerShell om uw script te vinden. Het toestaan of blokkeren is – als geschreven – per product. Dus als u in het verleden het aankopen via zelfbediening voor Power BI Pro heeft geblokkeerd en nu Power BI Premium per gebruiker ook wilt blokkeren, dan moet u opnieuw door de instellingen gaan en waar nodig aanpassingen maken.

SAM
Over controle gesproken. Controle over toegestane (whitelist) of geblokkeerde (blacklist) software en diensten is onderdeel van de Quexcel Managed Software Asset Management Advanced en Premium dienst en kan u helpen meer controle te krijgen over uw software- en cloud omgeving. Wilt u daar meer over leren, neem dan gerust contact op met een van onze teamleden.