Menu

Office 365 naamswijziging

Het is dat Microsoft de aankondiging van de naamswijziging van Office 365 de dag voor 1 april deed, anders zou niemand het geloven. Want Microsoft hernoemt sommige van haar Office 365 producten naar Microsoft 365, maar voegt geen nieuwe functionaliteit of eigenschappen toe. Tegelijk houden ze voor andere Office 365 abonnementen weer vast aan de Office 365 benaming en lanceren ze ook nog Microsoft 365 abonnementen voor persoonlijk gebruik. Iets met bos en bomen. Wij namen voor u een duik in het diepe en presenteren – naar beste eer en geweten – de verduidelijking.

Leestijd: 8 minuten

Wat zegt de naam?
In het leven zijn wij gewend aan bepaalde zekerheden. Een broodje kaas is een broodje belegd met kaas, in Nederland regent het altijd, Office 365 is een cloud abonnement en Microsoft 365 is gewoon Office 365 met wat extra’s, zoals Windows en Enterprise Mobility + Security. Welnu, de zekerheden in het leven gelden niet langer. Bestel een simpel broodje kaas en wacht wat de ober je daar allemaal over gaat vragen … Ik (auteur Peter van Uden) weet uit ervaring dat het niet altijd regent in Nederland, en …. Microsoft 365 is niet langer Office 365 met extra’s. De naam zegt dus niet meer alles, laten we eens kijken wat we kunnen verwachten.

Nieuw voor individuen en families
De eerste merkwijziging is in de individuele en familiesfeer. Office 365 Personal wordt hernoemd naar Microsoft 365 Personal en Office 365 Home (Office 365 voor Thuisgebruik) krijgt de nieuwe naam Microsoft 365 Family. De wijziging gaat per 21 April 2020 in. Microsoft heeft voor deze abonnementen wat nieuwe eigenschappen toegevoegd, maar niets schokkends en geen prijswijzigingen in het retailkanaal. Omdat we naar gebruik voor bedrijven en organisaties kijken laten we het hierbij en verwijzen u vriendelijk naar de Microsoft website voor meer informatie.

Microsoft 365 voor het MKB
Microsoft biedt cloud abonnementen specifiek voor kleine en middelgrote organisaties (MKB) met een maximum van 300 abonnees per omgeving. Vanaf 21 april krijgen deze abonnementen een andere naam. De inhoud en functionaliteit wijzigt niet:

  • Office 365 Business Essentials – e-mail en samenwerken in de cloud, Office applicaties via de webbrowser – wordt Microsoft 365 Basic.
  • Office 365 Business – Office applicaties voor installatie op maximaal 5 PC’s of laptops – wordt Microsoft 365 Apps for Business (Microsoft 365 Apps voor Bedrijven).
  • Office 365 Business Premium – feitelijke de combinatie van de twee bovenstaanden – wordt Microsoft 365 Business Standaard.
  • Microsoft 365 Business – all het bovenstaande met Windows Business voor desktop, beheer en beveiliging – wordt Microsoft 365 Business Premium.

Wellicht ten overvloede, maar het feit dat straks abonnementen ‘Microsoft 365’ in hun naam hebben betekent dus NIET dat zij Windows Business / Enterprise en (delen van) Enterprise Mobility + Security bevatten.

Nieuwe naam Office 365 ProPlus
Office 365 ProPlus is een abonnement in het ‘Enterprise’ deel van het assortiment en het is het enige abonnement waarvan de naam op 21 april veranderd en wel naar Microsoft 365 Apps for Enterprise. Het feit dat er ‘Apps’ in de naam staat zou voor het publiek een hint moeten zijn dat het uitsluitend de Office applicaties voor lokale installatie betreft. Maar de verwarring is alom en wij begrijpen dat.
Organisaties die de Office Deployment Tool of System Center Configuration Manager gebruiken voor het uitrollen van de Office applicaties moeten rekening houden met enkele wijzigingen in de techniek. Alles wat u daarover moet weten staat hier.

Microsoft 365 MKB

Office 365 Enterprise
Tot nu toe, alle Office 365 Enterprise abonnementen (‘plannen’, zoals E1, E3, E5 en de overeenkomstige ‘A’ versies voor educatie) blijven zoals ze zijn. Hetzelfde geldt voor de Microsoft 365 Enterprise abonnementen die, in tegenstelling tot de nieuwe MKB ‘Microsoft 365’ abonnementen, wel Windows Enterprise en Enterprise Mobility + Security bevatten.

F3 naar F1
‘Firstline Workers’ zijn medewerkers binnen een organisatie die geen vaste PC of laptop hebben voor hun dagelijkse werk. Denk aan bijvoorbeeld zorgmedewerkers, bouw- of productiepersoneel. Mensen in de frontlinie van het werk zullen we maar zeggen. Omdat deze medewerkers af en toe toch digitale interactie moeten plegen heeft Microsoft de ‘F’ abonnementen in het leven geroepen. Nu gaat daar ook wat veranderen.
Het bestaande Microsoft 365 F1 abonnement gaat per 1 april 2020 (dit is geen grap) ongewijzigd verder onder de naam Microsoft 365 F3. Tegelijk introduceert Microsoft een nieuw abonnement Microsoft 365 F1. Feitelijk is het de F3 maar dan zonder Windows 10 of virtuele desktop rechten, zonder OneDrive voor Bedrijven en zonder e-mail in de cloud. Eigenlijk kunt u het beschouwen als Teams met wat beheer- en beveiligingsaspecten. Alle relevante informatie staat hier.

Volgende stap
Wij vermoeden dat al deze naamswijzigingen de voorloper zijn van grotere wijzigingen. Denk ook even aan het recent aangekondigde Microsoft 365 Apps for Enterprise (voorheen Office 365 ProPlus) per apparaat licentie. Al met al, de komende wijzigingen kunnen wel eens het einde van het klassieke Office licentie per apparaat tijdperk inluiden. En in relatie daarmee, het einde van licentiecontracten met eeuwigdurende gebruiksrechten, zoals de Enterprise Agreement en Open / Open Value programma.

Ondersteuning
Zijn alle naamswijzigingen nog wat verwarrend? Heeft u help nodig om te bepalen wat voor uw organisatie het juiste abonnement is? Of wilt u uw abonnement inclusief de beste mogelijke beschikbare kennis? Wij zijn er om u te helpen, neem contact met ons op.

Aanmelden nieuwsbrief
U moet javascript aan hebben staan om dit formulier te kunnen versturen.